Auto met zonne-energie opladen, zelfs als de zon niet schijnt

Unieke samenwerking tussen Wildlands, Q-Park, ElaadNL, Fudura en Enexis Netbeheer maakt dit mogelijk

Bezoekers van Wildlands en het centrum van Emmen kunnen hun elektrische auto op de parkeerplaats ‘Q-Park Wildlands’ opladen op zonne-energie, zelfs als de zon niet schijnt. De combinatie van zonnepanelen, 5 laadpalen en een batterij die de stroom opslaat, maakt dit mogelijk. Daardoor kan voor het opladen van een elektrische auto optimaal gebruik worden gemaakt van zonne-energie die rechtstreeks opgewekt wordt en van de zonne-energie die in de batterij opgeslagen is. Het is voor het eerst in Nederland dat deze combinatie van technieken in de openbare ruimte wordt toegepast. Dit is mogelijk gemaakt doordat Wildlands, Q-Park, ElaadNL, Fudura en Enexis Netbeheer de handen ineen hebben geslagen om een duurzaam ecosysteem te ontwikkelen. Het doel van deze pilot is het ontwikkelen van een blauwdruk voor een dergelijk ecosysteem dat op grote schaal toegepast kan worden.

Foto: Dagblad van het Noorden, publicatie: Mini-zonnepark bij Wildlands ‘uniek voor Nederland’

Eigen ecosysteem van groene energie

Op het parkeerterrein zijn vijf laadpalen geplaatst, waarop in totaal tien elektrische auto’s tegelijk kunnen laden. Deze worden in eerste instantie opgeladen via opgewekte zonne-energie van de zonnepanelen op het gebouw op de parkeerplaats. Als de opgewekte energie niet gebruikt wordt, wordt deze opgeslagen in een batterij van 50 kWh. Doordat de energie lokaal opgewekt, opgeslagen en gebruikt wordt ontstaat er een duurzaam ecosysteem. Mocht er onverhoopt toch onvoldoende zonne-energie beschikbaar zijn, wordt de energie geleverd via het net. Hierdoor zijn automobilisten altijd verzekerd van een volle accu. Met dit ecosysteem wordt een belangrijke stap gezet in de ambitie om een substantiële bijdrage in CO2-reductie te realiseren.

Batterijopslag: welke variant is voor u geschikt?

Voor deze pilot werken diverse partijen samen in een consortium: Ecotap, ElaadNL, Enexis Netbeheer, Fudura, Gemeente Emmen, General Electric/Jean Mueller, Hybrid Energy, Indutecc, Q-Park en Wildlands.

Bent u duurzaam aan het ondernemen en wilt u weten of batterijopslag interessant is voor uw locatie? Bekijk de mogelijkheden

Relevant

Batterijopslag: welke variant is voor u geschikt?

Bent u benieuwd of batterijopslag interessant is voor u? Fudura heeft partners waarmee ze samenwerkt op het gebied van opslagsystemen. Wanneer u de relevant gegevens in het formulier achterlaat, gaan wij samen met u kijken naar de mogelijkheden.

Fudura verzorgt stoommetingen voor Bio-Energie Centrale Cuijk

Nieuws

De Bio-energiecentrale Cuijk (BECC) gaat een stoom- en warmwaternet aanleggen op het industrieterrein Haven Cuijk. En Fudura helpt hier aan mee. Beide partijen hebben daarom hun handtekening gezet onder de zogenaamde ‘warme overeenkomst’ voor de totale dienstverlening om in aanmerking te komen voor subsidie uit de SDE-regeling.