Samen bouwen aan de energie-infrastructuur van morgen

Specialist in energie-infrastructuur Fudura gelooft in een toekomst waarin we efficiënt én eerlijk met onze energie omgaan. “Om dit mogelijk te maken, ontwikkelen en leveren onze professionals slimme en flexibele producten, die onze energiestromen inzichtelijk en bestuurbaar maken”, vertelt Martijn Aipassa, Projectleider bij Fudura. “Als marktleider helpen we dagelijks ruim 25.000 grootzakelijke klanten (> 10kV) aan een betrouwbaar en effectief energiemanagement, met accurate meetdiensten, de juiste hardware, intelligent databeheer, efficiënte energieopslag en advies op maat. Daarbij verhuren wij een keur aan bedrijfsmiddelen, waaronder transformatoren, verdelers, meetinstallaties, schakelinstallaties en laadpalen voor elektrisch vervoer.”

“Samen met onze klanten bouwen we aan de energie-infrastructuur van vandaag én morgen”, vertelt Aipassa. “Voortgekomen uit netbeheerder Enexis beschikken wij over enorme poule (huur)producten, diensten en kennis, waarmee we iedere klantvraag kunnen invullen. Snel en accuraat, waarbij kwaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid te allen tijde voorop staan.” 

Hoofdvoeding op maat

Op dit moment is Fudura onder andere betrokken bij de renovatie van het hoofdgebouw van de TU Eindhoven (TU/e) tot Atlasgebouw. “De bestaande bouw is door hoofdaannemer Van Wijnen-Zuid volledig gestript, waarbij wij onze 10kV-middelen hebben verwijderd. Vervolgens zijn wij door installateur Unica benaderd om in het gebouw – dat gefaseerd wordt vernieuwd en ruimte zal bieden aan 4.000 studenten en 1.100 medewerkers – een nieuwe hoofdvoeding voor de elektriciteit aan te sluiten. Deze hoofdvoeding omvat een grote verdeler en vier transformatoren, met een totaal opgesteld vermogen van 4.000 kVA.” Tijdens de renovatiewerkzaamheden maken alle bouwpartners gebruik van een tijdelijke bouwaansluiting van Fudura.

Het renovatieproject betreft volgens Aipassa een echte maatwerkklus. “Normaal gesproken adviseren wij grootzakelijke klanten om de hoofdvoeding op de begane grond te installeren, met een deur naar buiten. Echter bleek dit in het ontwerp voor het Atlasgebouw niet mogelijk. Overeenkomstig met de oorspronkelijke situatie is de hoofdvoeding in de kelder ingericht. Om dit mogelijk te maken, conform de huidige regelgeving, hebben we specifieke voorzieningen moeten treffen, in nauwe samenwerking met Unica en Van Wijnen-Zuid, wat we als zeer prettig hebben ervaren.”

De bestaande ruimtes in de kelder zijn volledig gesloopt en opnieuw opgebouwd, vertelt hij. “Om de warmte die door de transformatoren wordt gegenereerd op een correcte en efficiënte manier af te voeren, heeft het bouwteam een innovatieve ventilatieschacht gerealiseerd. Met een optimaal binnenklimaat én gegarandeerde veiligheid als resultaat.”

Samen met onze klanten bouwen we aan de energie-infrastructuur van vandaag én morgen

Turnkey project

Hoewel Fudura naar wens ook deelprojecten realiseert, is dit project turnkey aangenomen, vertelt Aipassa. “Naast de levering van de hoofdvoeding hebben wij alle transformatoren geplaatst en aangesloten, zowel primair als secundair. Daarbij hebben wij de inlussing in de bestaande infrastructuur van de TU Eindhoven verzorgd, inclusief de civiele werkzaamheden.”

Op dit moment zijn alle montagewerkzaamheden tot aan de aansluitingen gereed, vertelt hij. “Zodra Unica de koppelingen vanaf de transformatoren naar hun hoofdverdelers heeft gerealiseerd, sluiten wij onze installatie aan op het elektriciteitsnet, gevolgd door de inbedrijfstelling. Naar verwachting leveren begin maart onze werkzaamheden op.” 

Kort voor de oplevering kijkt Aipassa terug op een mooie project, waarin de kennis en expertise van Fudura optimaal is benut. De komende jaren blijft het bedrijf als gedelegeerd installatieverantwoordelijke (IV’er) verantwoordelijk voor het goed functioneren van de energievoorziening van ‘de nieuwe eyecatcher van het TU/e-terrein’.

De klantcase is ook gepubliceerd in het vaktijdschrift Installatie&Bouw (Tekst: Lieke van Zuilekom | Beeld: Fudura). Wilt u ook samen met Fudura bouwen aan de energie-infrastructuur van morgen? Neem dan contact op via 088 857 88 77 of via ons contactformulier.

Relevant