Gesloten Distributie Systeem

Als eigenaar van een particulier net, een zogenaamd Gesloten Distributie Systeem (GDS) bent u verplicht om derden op uw net de mogelijkheid te geven in een vrije keuze van energieleverancier. Dit brengt extra administratief werk met zich mee. Fudura regelt deze dienstverlening graag voor u.

Iedereen moet de vrijheid hebben om een eigen energieleverancier te kiezen. Die regel geldt ook voor partijen die aangesloten zijn op een Gesloten Distributiesysteem (GDS). Eigenaren van een GDS dienen deze zogenoemde derden toegang te faciliteren.

Met de invoering van het Derde Pakket uit Europese regelgeving, is het takenpakket dat hiermee samenhangt echter flink uitgebreid. Fudura kan deze administratieve druk bij u wegnemen. Wij hebben de kennis en systemen in huis om deze dienst naadloos te laten aansluiten op alle marktberichten en op uw wensen. Met de totale GDS dienstverlening van Fudura wordt u ontlast in de administratieve verantwoordelijkheden.

Fudura Icon GDS

Als eigenaar van een GDS bent u verplicht:

Een aansluitregister te beheren waarin alle aansluitingen op uw net geregistreerd staan;

EAN-codes te verstrekken voor de aansluitingen van derden op uw net;

Het ‘proces toewijzen van energieverbruiken’ in te richten (allocatie);

Tot het inregelen van het verwerken van berichtenverkeer voor bv. het switchen van energieleverancier voor de aangeslotenen op uw GDS.

Fudura Icon DGED

Wij helpen u

Als een Faciliterend Netbeheerder voor uw GDS:

Begeleiding in de aanvraag voor uw ontheffing bij ACM;

Beheren van uw aansluitingsregister, inclusief mutaties en berichtenverkeer;

Allocatie, validatie en distributie van meterstanden richting marktpartijen;

Facturatie van aansluitingen;

Optioneel uitgebreid met onze standaard dienstverlening in asset beheer, onderhoud & financiering en rol als meetverantwoordelijke.

Wanneer komt u in aanmerking voor een GDS-ontheffing?

U bent eigenaar van een geografisch afgebakende industrieel of commercieel gebied of een gebied met gedeelde diensten;

Er zijn meerdere partijen aangesloten op uw net met een limiet van 500 WOZ objecten;

U bent aantoonbaar eigenaar van het net;

Er zijn geen huishoudens op uw net aangesloten.

Fudura PD GDS 02

Informatie over Fudura Aansluitregister

Wilt u informatie over aansluitingen die aangesloten zijn op een Gesloten Distributie Systeem en geregistreerd staan in ons Fudura AansluitRegister (FAR)?

Stuur ons uw vraag

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over deze dienstverlening? Bekijk de veelgestelde vragen en vind uw antwoorden.   

Fudura is meer dan een meetbedrijf, wat inhoudt dat ze gecertificeerd specialist is in het meten van energiestromen. Deze maken wij voor u inzichtelijk zodat u energie én kosten bespaart. Wat doet Fudura nog meer? Naast slimme softwareoplossingen zoals Mijn Fudura Go en Pro verzorgen wij de infrastructuur van energie. Denkt u hierbij aan transformatoren, meetinstallaties, schakelinstallaties en laadpalen voor elektrisch vervoer. Als marktleider helpen we ruim 25.000 zakelijke klanten in Nederland, in het bedrijfsleven en de publieke sector, aan een betrouwbaar en effectief energiemanagement. Wilt u meer weten? Bekijk dan zeker de pagina Wij zijn Fudura.

Heeft de informatie op deze pagina je geholpen?
   

Een meetbedrijf is gecertificeerd om energiemeters te plaatsen, te beheren en te onderhouden. Daarnaast meet een meetbedrijf het energieverbruik op basis van de wettelijk gestelde meetcode en meetvoorwaarden gas. Fudura behoort tot deze groep. De netbeheerder is eigenaar en beheerder van het gas- en elektriciteitsnet. Zij is verantwoordelijk voor kabels en leidingen met bijbehorend onderhoud ervan. Een netbeheerder kunt u niet kiezen. Wie uw netbeheerder is, hangt af van de plaats waarin uw bedrijf gevestigd is. Wilt u weten wie uw netbeheerder is? Dit kunt u nagaan via het EAN-codeboek. Een energieleverancier levert elektriciteit en/of gas aan particulieren en bedrijven. De energie kan ingekocht worden bij producenten of door de leverancier zelf geproduceerd worden. U kunt zelf uw energieleverancier kiezen. 

EAN Codeboek

 

Stappenplan nieuwe grootverbruik aansluiting

 

Heeft de informatie op deze pagina je geholpen?
   

Alle items