Wetswijziging maandelijkse opname meetgegevens G2C

U heeft een grootverbruik gasaansluiting en verbruikt minder dan 170.000 m3. Het gaat hierbij om een zogeheten G2C-aansluiting waarvan de meterstand jaarlijks met de hand wordt opgenomen.

Door een wijziging in de Meetcode gaat deze meetfrequentie omhoog: wij meten uw gasverbruik straks maandelijks. We nemen u dan ook graag mee in wat dit voor u betekent:

  • Door de wetswijziging moeten uiterlijk 1 februari 2020 alle G2C-gasaansluitingen minimaal maandelijks worden uitgelezen. Dit kan alleen als de meter telemetrisch is en daardoor van afstand kan worden uitgelezen;
  • Momenteel is dit niet bij alle G2C-gasaansluitingen mogelijk. Een aanpassing van de gasmeter is daarom vaak noodzakelijk;
  • Bent u Fudura klant? Dan hoeft u nu zelf nog niks te doen. Wij nemen contact met u op indien uw meter aangepast moet worden;
  • Heeft u nog geen inzicht in uw klantgegevens en uw verbruik via klantportaal Mijn Fudura. Meldt u zich dan alvast aan. Wij kunnen u dan beter op de hoogte houden van de voortgang. Ook kunt u hier uw contactgegevens actualiseren zodat wij beter contact met u kunnen houden.

Veelgestelde vragen

Hieronder geven we antwoord op veelgestelde vragen.

Wat moet ik nu doen?

U hoeft nu zelf geen actie te ondernemen. Wij nemen contact met u op zodra we de aanpassing bij u willen gaan doorvoeren.

Hoe gaan jullie dit oplossen?

Om maandelijks de meterstanden door te kunnen geven, is het nodig om de meter van afstand te kunnen uitlezen (telemetrie noemen we dat). Anders moet iemand van Fudura elke maand de standen komen opnemen. Deze telemetrie maken we mogelijk door een datalogger te plaatsen. Deze geeft minimaal elke maand de standen aan ons door via een 100% afgesloten VPN verbinding.

Beschikt u over een G2C-gasmeter met een zogenaamd EVHI? Dan plaatsen wij een modem bij. Het EVHI (Elektronische Volume Herleiding Instrument) corrigeert druk- en temperatuurverschillen van het geleverde aardgas. Wij gaan nu kijken welke oplossing het beste bij u past en nemen daarna contact met u op.

Moet ik gasloos?

Meestal niet. Het plaatsen van de datalogger of het modem vereist niet dat uw aansluiting tijdelijk gasloos moet zijn. Er is dus geen onderbreking van de gasvoorziening als gevolg van deze aanpassing.

Bij een beperkt aantal klanten is het nodig om een EVHI met modem te plaatsen of een gasmeter te wisselen. Dan ontkomen we er helaas niet aan dat u even zonder gas zit. Hierover wordt tijdig contact met u opgenomen om een en ander zodanig te plannen dat de overlast voor u zo gering mogelijk is.

Waarom is deze aanpassing wettelijk verplicht?

Door maandelijkse opname van de standen worden schattingen en de bijbehorende correcties achteraf voorkomen. Dat is in het voordeel van zowel klanten als leveranciers. Geen verrassingen en extra kosten meer achteraf.

Een ander groot voordeel is dat een meer frequente opname van de meterstanden u beter inzicht geeft in uw gasverbruik. Dit stelt u in staat om beter te kijken waar besparingen mogelijk zijn. Dat is gunstig voor u en u draagt bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen van Nederland. En wij gaan u hierbij helpen.

Waar staat de wetswijziging?

U kunt hier een samenvatting van de wetswijziging bekijken. Voor het volledige besluit klikt u hier.

Wat kan ik verwachten?

Het maandelijks uitlezen is een wettelijke verplichting. Daar kunnen u en wij niet omheen. Wat wij wel kunnen doen, is het proces voor u zo simpel, prettig en goedkoop mogelijk maken. En wij gaan u voorzien van hulpmiddelen om goed inzicht te krijgen in uw verbruik. En daarmee gaan we u helpen om energie te besparen.

Wij kunnen u op dit moment nog niet vertellen wanneer wij uw G2C gasmeter gaan aanpassen. U ontvangt in de komende periode van ons een bericht. Aan de aanpassing aan de G2C gasmeter zijn kosten verbonden. Wij kunnen u nu nog niet vertellen hoe hoog die kosten precies zullen zijn.

Na uw keuze in deze opties maken we een afspraak om de aanpassing fysiek uit te voeren. Het gaat dan in de meeste gevallen om plaatsing van een logger of een modem. Na plaatsing kunt u het verbruik inzien in onze portal Mijn Fudura.

Hoe weet ik zeker of deze aanpassing wel op mij van toepassing is?

U kunt via uw factuur nakijken of u beschikt over een G2C gasmeter zonder logger of modem (in het geval van een EVHI). Facturen kunt u inzien via Mijn Fudura. Beschikt u nog niet over Mijn Fudura? U kunt zich op deze pagina aanmelden als nieuwe gebruiker.

Volgens mij klopt er iets niet, mijn G2C gasmeter is al telemetrisch

Indien uw G2C gasmeter al telemetrisch is, dan beschikt deze over een logger of een modem (en EVHI). Dan hoeft uw meter waarschijnlijk niet te worden aangepast. Wellicht moet er alleen nog een administratieve handeling plaats vinden.

Indien u vermoedt dat er een vergissing in het spel is, neemt u dan contact met ons op.

Wat is Mijn Fudura?

Mijn Fudura is uw persoonlijk portal waarin u de beschikking heeft over uw verbruiksgegevens, uw contracten, facturen en al uw bedrijfsgegevens. Voor meer informatie klik hier.

Ik wil nu al maandelijks inzicht

U kunt niet wachten? U wilt nu al veel vaker inzicht in uw gasverbruik? Neemt u dan contact met ons op want dit willen we graag voor u regelen.