Meetverantwoordelijkheid

Als grootverbruiker van energie heeft u een meetverantwoordelijke nodig. Uw bedrijf moet een meter hebben waarvan de meetgegevens worden uitgelezen en gevalideerd. Fudura neemt deze verantwoordelijkheid! Wij leveren en plaatsen de energiemeter, lezen en verzamelen de nodige meetdata en verzenden de gegevens naar uw netbeheerder. Natuurlijk verzorgen wij ook de controle en het onderhoud van de meter.

Meetbedrijf, netbeheerder, leverancier. Wie doet wat?

Een meetbedrijf is gecertificeerd om energiemeters te plaatsen, te beheren en te onderhouden. Daarnaast meet een meetbedrijf het energieverbruik op basis van de wettelijk gestelde meetcode elektriciteit en meetvoorwaarden gas. Fudura is zo’n meetbedrijf, maar geeft daarnaast ook inzicht in uw energieverbruik met uitgebreide datadiensten.

De netbeheerder is eigenaar en beheerder van het gas- en elektriciteitsnet. Zij is verantwoordelijk voor kabels en leidingen met bijbehorend onderhoud ervan. Een netbeheerder kunt u niet kiezen. Wie uw netbeheerder is, hangt af van de plaats waarin uw bedrijf gevestigd is. Wilt u weten wie uw netbeheerder is? Dit kunt u nagaan via het EAN-codeboek.

Een energieleverancier levert elektriciteit en/of gas aan particulieren en bedrijven. De energie kan ingekocht worden bij producenten of door de leverancier zelf geproduceerd worden. U kunt zelf uw energieleverancier kiezen.

Hoe werkt de zakelijke energiemarkt?

Heeft uw onderneming minstens één aansluiting groter dan 3x 80 ampère (elektriciteit) of groter dan 40 m3 per uur (gas), dan bent u een grootzakelijke klant. U ontvangt diverse facturen, maar van wie en waarvoor?

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag over deze dienst? Bekijk de veelgestelde vragen en vind uw antwoord.

Als grootzakelijke klant bent u verantwoordelijk voor een juiste meting en voor de distributie van de verbruiksgegevens naar uw netbeheerder. Deze meetverantwoordelijkheid moet worden uitgevoerd door een erkend meetverantwoordelijke, bijvoorbeeld Fudura. Als uw meetbedrijf verzamelt, controleert, verwerkt en distribueert Fudura de meetgegevens. Dit gebeurt nauwkeurig en met vaste regelmaat. 

Heeft de informatie op deze pagina je geholpen?
   

De Meetcode beschrijft de technische voorwaarden waaraan de meetinrichting moet voldoen. Daarnaast geeft deze code ook de wijze van het meten weer, hoe de meetdata moet worden uitgewisseld, hoe nauwkeurig gemeten moet worden en op welke manier. De Meetcode heeft als doel dat het energieverbruik voor elke onderneming op een universele wijze wordt geregistreerd.

 

Heeft de informatie op deze pagina je geholpen?
   

De Meetvoorwaarden Gas bevatten voorschriften voor netbeheerders en netgebruikers over het meten van de hoeveelheid gas die vervoerd en verbruikt wordt door de regionale gastransportnetten.

Heeft de informatie op deze pagina je geholpen?
   

Alle items