Meetdiensten

Wat is een meetverant­woordelijke?

Als grootverbruiker van energie heb je een meetverantwoordelijke nodig. Jouw bedrijf moet een meter hebben waarvan de meetgegevens worden uitgelezen en gevalideerd. Wij regelen dit voor je. We leveren en plaatsen de energiemeter, lezen en verzamelen de nodige meetdata en verzenden de gegevens naar de netbeheerder.

Meetbedrijf, netbeheerder, leverancier. Wie doet wat?

Een meetbedrijf, zoals Fudura, is gecertificeerd om energiemeters te plaatsen, te beheren en te onderhouden. We meten het energieverbruik op basis van de wettelijk gestelde meetcode en meetvoorwaarden voor gas. Oftewel: we zijn je meetverantwoordelijke. Ook geven we je inzicht in jullie energieverbruik met onze uitgebreide datadiensten. En natuurlijk verzorgen wij ook alle controles en het onderhoud van de meter.

De netbeheerder

De netbeheerder is de eigenaar en beheerder van het gas- en elektriciteitsnet. Zij zijn verantwoordelijk voor kabels en leidingen en het bijbehorende onderhoud. Een netbeheerder kun je niet kiezen, het hangt af van waar je gevestigd bent. Wil je weten wie je netbeheerder is? Dat staat in het EAN-codeboek.

Energieleverancier

Dan is er nog de energieleverancier, die levert elektriciteit en/of gas aan particulieren en bedrijven. Deze energie wordt ingekocht bij producenten of door de leverancier zelf geproduceerd. Je kiest zelf een energieleverancier.

We helpen met

Wat is een meetverantwoordelijke voor grootverbruik?

Heeft je onderneming minstens één aansluiting groter dan 3x 80 ampère (elektriciteit) of groter dan 40 m3 per uur (gas)? Dan ben je een grootzakelijke klant (en heb je wettelijk een meetverantwoordelijke nodig). Je ontvangt verschillende facturen, maar van wie precies en waarvoor zijn ze? Dat leggen we uit in deze video.

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over onze producten en diensten? Bekijk de veelgestelde vragen en vind je antwoorden.

Als grootzakelijke klant ben je verantwoordelijk voor een juiste meting en voor het doorgeven van deze verbruiksgegevens aan je netbeheerder. Deze meting moet worden uitgevoerd door een erkend meetverantwoordelijke, zoals Fudura. Het meetbedrijf verzamelt, controleert, verwerkt en distribueert de meetgegevens nauwkeurig en regelmatig.

Heeft de informatie op deze pagina je geholpen?
   

In Meetcode staan de technische voorwaarden waaraan jullie meetinrichting moet voldoen. Ook laat de code zien hoe er gemeten moet worden, hoe de meetdata moet worden uitgewissel en hoe nauwkeurig gemeten. Het doel van de Meetcode is dat elke onderneming qua meting op een universele manier werkt.

Heeft de informatie op deze pagina je geholpen?
   

Hierin staan de voorschriften voor netbeheerders en netgebruikers over het meten van de hoeveelheid gas die regionale gastransportnetten vervoeren en verbruiken.

Heeft de informatie op deze pagina je geholpen?
   

Alle vragen