Nieuws

Stroom voor miljoenen ijsjes: de zoektocht naar continuïteit in een vol stroomnet.

Processen die moeten blijven draaien.

In een productiehal in Oldenzaal rollen dagelijks duizenden ijsjes van de band. Ze worden onder verschillende merken verkocht in heel Europa, maar er zijn er maar weinig bekend met de naam van het bedrijf dat ze maakt: De Dessertmeesters, onderdeel van de Roerink Food Family (bekend van onder meer de Zuivelhoeve). Achter de schermen werkt operations manager Rob Baars aan een ambitie die verder reikt dan productievolume. “We willen de eerste klimaatneutrale ijsfabriek van Europa worden,” zegt hij. Maar die ambitie komt met een uitdaging: in een regio waar het stroomnet vol is, is energie niet vanzelfsprekend. 

De ijsproductie is een nauwkeurig geregisseerd proces, met temperaturen die variëren van 80 graden in de mixtank tot -70 in de vriestunnel. Een stroomstoring kan grote gevolgen hebben. “Als wij stilvallen tijdens de productie, is alles wat in de lijn zit potentieel verlies,” legt Baars uit. “We koken mixen tot 5000 kilo. Als de stroom uitvalt en het ijs te lang in de mixtank blijft staan, kunnen we alles weggooien.” 

Zelfs bij de opslag van gekoelde halffabricaten, zoals mixen in rijpingstanks of ijs met sauzen en inclusies zoals koekdeeg of chocoladestukjes, ligt bederf op de loer. “Als we stilvallen, smelt het ijs af. Alles van ijsmachine tot het einde van de vriestunnel is dan verloren.” 

Bedrijf: De Dessert Meesters

Behoefte: continuïteit en klimaatneutrale ambitie 

Oplossing: Monitoring: slim sturen & realtime inzicht. Huren van transformatoren + onderhoud & service.

Dessertmeesters Fudura 080425 128

We hebben voldoende contractruimte voor de komende twee jaar. Maar daarna lopen we tegen grenzen aan, voor zowel afname als teruglevering.

Rob Baars Operations manager bij De Dessert Meesters

Meer stroom, maar nergens vandaan 

Om te kunnen verduurzamen, heeft De Dessertmeesters juist méér stroom nodig. De overstap van stikstoftunnels naar een spiraalvriezer met mechanische koeling, en plannen voor productie-uitbreiding, zorgen voor een stijgende energievraag. Maar een zwaardere netaansluiting aanvragen in Oldenzaal is niet heel makkelijk: door netcongestie komt er op zijn vroegst in 2027 extra capaciteit beschikbaar, mogelijk pas in 2030. 

“Voor nu redden we het nog,” zegt Baars. “We hebben voldoende contractruimte voor de komende twee jaar. Maar daarna lopen we tegen grenzen aan, voor zowel afname als teruglevering.” Want De Dessertmeesters wekt met ruim 5000 zonnepanelen meer op dan het op sommige momenten gebruikt. “En dan komen we aan de limieten van wat we mogen terugleveren.” 

Slimmer sturen met energie

De oplossing? Slimmer omgaan met de stroom die wél beschikbaar is. Zo worden de grote vriesinstallaties gebruikt als tijdelijke opslag. “Als de zon schijnt, zetten we de vriezers kouder: van -24 naar -27 graden,” zegt Baars. “Zo fungeren ze als een soort accu. Als het later bewolkt is, hoeven we minder bij te koelen.” 

Ook de gasgestookte stoomgenerator is onder handen genomen. “Die schakelen we uit in de nacht en in het weekend. Alleen aan als het nodig is.” Dat leverde een besparing van 30 procent op het gasverbruik op. 

Inzicht als versneller 

Een belangrijke rol in deze energie-infrastructuur is weggelegd voor Mijn Fudura, de software waarmee De Dessertmeesters realtime inzicht krijgt in gas- en elektriciteitsverbruik. “Het mooie is: je draait aan een knop in het proces en je ziet direct het effect,” zegt Baars. “Met stroom op kwartierbasis, met gas per uur. Dat motiveert enorm om te blijven optimaliseren.” 

De data helpen ook om de zonne-energie die het bedrijf opwekt beter te benutten. “We kunnen precies zien wanneer we opwekking hebben en hoe we dat kunnen laten samenvallen met ons verbruik. Dan zetten we vriezers kouder, bijvoorbeeld.” 

Naar een optimaal energiesysteem 

De samenwerking met Fudura beperkt zich niet tot monitoring. De Dessertmeesters huurt ook transformatoren van Fudura om de energie van het hoogspanningsnetwerk om te zetten, en is in gesprek over energieopslag. “We willen overdag opgewekte zonnestroom kunnen gebruiken in de avond, als we piekverbruik hebben door de koelprocessen.” 

Uiteindelijk moet alles samenkomen in een circulair systeem, waarin warmte en koude elkaar aanvullen. Baars: “In onze koel- en vriesprocessen onttrekken we warmte aan producten. Die warmte kunnen we straks gebruiken om water op te warmen tot 87 graden. Alleen de laatste drie graden naar 90 doen we dan nog apart. Zo verbind je warmtebehoefte en warmtebeschikbaarheid op een slimme manier.” 

Klaar voor de toekomst 

Het zijn stappen die passen binnen de bredere duurzaamheidsstrategie van Roerink Food Family. De Dessertmeesters bewijst dat zelfs in een vol stroomnet nog veel mogelijk is, mits je het slim aanpakt. “We hebben misschien geen onbeperkte toegang tot stroom,” zegt Baars. “Maar met inzicht, flexibiliteit en technologie kun je toch groeien én verduurzamen. En dat is precies wat we doen.” 

Klaar voor de toekomst

Wil je meer weten over onze geïntegreerde aanpak in de industrie? We zijn er om jou te begeleiden.

Kies voor energiezekerheid