Fudura versnelt realisatie Smart Energy Hub Zwolle-Noord

Nieuws | 20-11-2023

Op vrijdag 3 november werd een belangrijke mijlpaal bereikt: de ondertekening van een overeenkomst tussen Energie Coöperatie Hessenpoort en Fudura voor het leveren van meetdiensten aan de Smart Energy Hub (SEH) Zwolle-Noord. Dit betekent dat maar liefst 60 bedrijven op het Zwolse industrieterrein hun energie in kaart laten brengen en daarna de stroom slim met elkaar gaan verdelen om te voorkomen dat het stroomnet overbelast raakt en te zorgen dat de netcapaciteit beter wordt benut.

Actueel inzicht en grip op stroomverbruik

Hoe gaan we dit innovatieve project realiseren? De eerste stap is dat bedrijven hun verbruiksgegevens en opwekgegevens gaan delen. Daarom installeren we slimme elektriciteitsmeters, gaan we de data realtime uitlezen en voeren we grondige analyses uit.

Daarnaast onderzoeken en optimaliseren we de stroomkwaliteit voor enkele bedrijven in het collectief. Door vervolgens energieprofielen op te stellen kan de vraag en het aanbod van stroom op het industrieterrein continu op elkaar worden afgestemd.

Regionale oplossing voor landelijke probleem van netcongestie

Dit is niet alleen goed nieuws voor de regio Zwolle, maar ook voor het landelijke probleem van netcongestie. Netbeheerder Enexis heeft met Energie Coöperatie Hessenpoort een zogeheten groeps-transportovereenkomst afgesloten. De bedrijven delen virtueel hun elektriciteitsaansluitingen met elkaar, waardoor ze efficiënter gebruik kunnen maken van de beschikbare netcapaciteit en actief kunnen sturen op vraag en aanbod. De Smart Energy Hub Zwolle-Noord is dus een regionale oplossing voor een nationaal probleem en hierdoor hoeft de netbeheerder minder snel dikkere stroomkabels neer te leggen en kunnen nieuwe bedrijven sneller worden aangesloten.

Realiseer je eigen energy hub

Ben je op jullie bedrijventerrein ook bezig met de realisatie van een energy hub en kan je daarbij wel hulp gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag!


Anco Mijnheer

Accountmanager Partners

06 21 13 71 98

Wil je meer weten over de Smart Energy Hub Zwolle Noord? Bekijk de kick-off video hiernaast: