Nieuws

Lidl Nederland: duurzaam distributie-centrum, duurzame samenwerking

Verduurzamen. Het zou met grote letters op de gevels van onze Fudura-kantoren mogen staan. Want het is het uitgangspunt van ons dagelijks werk én van onze samenwerkingen. Onze klanten hebben verduurzamen minstens zo hoog in het vaandel staan. Zo ook Lidl Nederland, die in Almere haar nieuwste duurzame distributiecentrum bouwt.

Denk je aan verduurzamen dan denk je aan energie, denkt Lidl Nederland aan energie-infrastructuur dan werkt zij graag samen met Fudura. Momenteel werken we samen bij Lidl’s nieuwste distributiecentrum op bedrijventerrein Stichtsekant in Almere. We spraken erover met drie van onze contacten bij deze duurzame supermarktketen.

Project van formaat

160.000 m2 grond, 55.000 m2 aan hal oppervlakte. Lidl’s nieuwste distributiecentrum is naast fors ook nog eens bijzonder duurzaam. Energie en energievoorziening spelen hier dan ook een grote rol. En precies daar zit ons partnerschap: Fudura verzorgt voor het nieuwe distributiecentrum de middenspanning, zoals we dat voor alle Lidl-vestigingen doen. Daarbij gaat het op de nieuwe locatie in Almere om zowel de compactstations voor de infrastructuur als de meet- en datadiensten.

Momenteel wordt er hard gewerkt aan de bouw van het distributiecentrum. Daar werken Maurice Bos, teamleider DC Bouw, en Gerbrand van der Sar, bouwcoördinator, met een groot team naartoe. Een fiks project. “Een distributiecentrum met een vloeroppervlakte van 7,5 voetbalvelden, dat is inderdaad een project van formaat”, vertelt Bos. “Van de voorbereiding van de poldergrond waar 13.000 heipalen geslagen werden tot straks het plaatsen van 7.000 zonnepanelen op het dak. En alles wat daartussen en omheen gebeurt. Ook Fudura heeft daarin dus een rol, al in de rekenfase gingen we met elkaar om tafel.”

De energie-infrastructuur is essentieel, zéker omdat we voor het hoogst haalbare in duurzaamheid gaan.

Lidl Logo (Mobile)

Advies, levering, onderhoud

“Fudura levert en onderhoudt al lange tijd de energie-infrastructuren voor onze Lidl-winkels en distributiecentra. Voor ons een logische stap om Fudura ook bij ons nieuwe distributiecentrum te betrekken”, vult Van der Sar aan. “Uiteraard is de energie-infrastructuur een belangrijk onderdeel van onze locatie, zeker omdat we voor het hoogst haalbare in duurzaamheid gaan. Daarin hebben we dus een goed advies nodig. Dat kregen we; de accountmanagers en projectleiders van Fudura berekenden voor ons wat we hier nodig hebben. Inmiddels heeft Fudura de middenspanningsinstallatie, transformatoren, schakelinstallatie en inkoopstations geleverd én geplaatst.”

Maximaal inzicht, optimaal besparen

Duurzaam bouwen is de norm bij Lidl. De nieuwe locatie in Almere is inmiddels het vierde BREEAM distributiecentrum dat de supermarkt neerzet. Het behoort na realisatie tot de duurzaamste distributiecentra van Nederland, aldus Bos: “Er komt alleen maar LED-verlichting, we vangen regenwater op voor onder andere het doorspoelen van toiletten, we zijn aardgas-vrij en besparen daarmee 223 ton CO₂ per jaar ten opzichte van aardgas. Ook uit het zonnepanelenpark willen we het maximale halen, dus vroegen we Fudura ook daarover mee te denken.”

Lidl Fudura1

Fudura verzorgt de meetdiensten zodat we maximaal inzicht hebben én optimaal gebruikmaken van ons zonnepark.

Voor dit laatste had Fudura contact met Arnold Baas, de Teamleider Energie bij Lidl. “Bij ons energiemanagement staan een aantal doelen centraal, waaronder maximaal besparen en zoveel mogelijk duurzame energie realiseren. En in die doelen weten Lidl en Fudura elkaar goed te vinden,” vertelt Baas.

“Op het dak van de locatie in Almere komen 7.000 zonnepanelen te liggen. Deze zonnepanelen zorgen voor een besparing van zo’n gemiddeld 1.040 ton CO₂ uitstoot. Fudura verzorgt hiervoor de meetdiensten zodat we maximaal inzicht hebben én optimaal gebruikmaken van ons zonnepark. Momenteel bekijken we met Fudura ook de mogelijkheden om 350kW DC (snel)laders te realiseren op deze locatie. Zo kunnen straks onze elektrische vrachtwagens snel en duurzaam de weg op. Zo helpt ook Fudura ons bij het behalen van ons belangrijke doel: in de toekomst volledig circulair en energieneutraal zijn met onze bedrijfsvoering en locaties.”

Meer weten over inzicht in energiestromen of over verduurzamen met Fudura?  Neem dan contact op met onze Klantenservice via 088 – 238 38 38, op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur, of via ons contactformulier. 

Naar contactformulier