Nieuws

Batterij van Fudura in Zwolle laat toekomst energieopslag zien

Nieuws | 22-5-2024

Recentelijk installeerden we een batterij van 270 kWh op ons parkeerterrein in Zwolle. De batterij, met de bijnaam "De Proeftuin", voorziet slim de laadpalen op het terrein van stroom. Maar tegelijkertijd laten we met deze nieuwe batterij onze werknemers én klanten zien hoe wij toekomstbestendig energiemanagement in tijden van netcongestie voor ons zien.

Slimme techniek

Dat dit een slim systeem is, staat vast. Als er weinig auto’s gebruik maken van de laadpalen, slaat de batterij en het achterliggende energiemanagementsysteem het extra vermogen op. Zo kan de batterij het vermogen weer vrijgeven op de momenten dat het wél nodig is. Daarmee voorkomt het overbelasting van het net en vermindert het risico op een boete van de netbeheerder.

Even proeven

Hiermee vervult deze batterij een voorbeeldfunctie. Zo krijgt het team van Fudura met De Proeftuin meer inzicht in hoe het energiemanagementsysteem werkt. Gewoon, door de parkeerplaats op te lopen. De Graaf: “Ze kunnen er zelf even aan proeven en ervaren wat je met dit energiemanagementsysteem allemaal kunt regelen en sturen. Door het oefenen met het sleutelen aan deze batterij doen ze ook waardevolle ervaring op.”

Fudurabatterijzwolle 080424 41

Opslagsystemen zoals deze zijn een vrij nieuwe techniek. Hoe beter een nieuwe techniek te laten zien dan door het zelf te gebruiken?

Piet de Graaf Projectleider en Senior Engineer

Energieopslag van de toekomst

Ook toekomstige klanten krijgen met De Proeftuin een beter beeld van wat het energieopslagsysteem voor hun bedrijf kan betekenen. Er is steeds meer vraag naar deze techniek merkt De Graaf: "Energieopslagsystemen zijn in een stroomversnelling gekomen door netcongestie. Veel bedrijven willen hun vermogen voor bedrijfsactiviteiten uitbreiden maar kunnen dit niet vanwege beperkingen van het energienet.”

Bij overbelasting van het net riskeren deze bedrijven een boete. Ook kunnen ze zelf-opgewekte energie - bijvoorbeeld met zonnepanelen - vaak niet terugleveren. Zonder het op te kunnen slaan, gaat deze duurzame energie verloren.

Vele toepassingen

Onze slimme energiemanagementsystemen zorgen ervoor dat bedrijven extra energie kunnen opslaan en op een later moment kunnen benutten. De techniek van de compacte batterij die we op ons eigen parkeerterrein plaatsten, kan op vele plekken worden toegepast. Ook op veel grotere schaal dan de compacte 270 kWh batterij die wij zelf nodig hebben. Bedrijven kunnen met deze techniek groeien, verduurzamen en netcongestie het hoofd bieden.

De Graaf: “Onze oplossingen zijn nu al terug te vinden in rioolwaterzuiveringsinstallaties, industriële wasserijen, landbouwbedrijven en in de scheepsbouw. We hebben tenslotte allemaal met netcongestie te maken. Bij Fudura dragen we actief een steentje bij aan het ontwikkelen van oplossingen voor dit probleem.”

Meer over energieopslag