Penn Color International: Innoveren voor een duurzame toekomst

Vanuit het Limburgse Venray voorziet Penn Color, als leverancier van kleurconcentraten, de wereld van kleur. Energiezekerheid is een belangrijke basis om te blijven innoveren, zowel op product- als procesniveau. Hiervoor maakt Penn Color graag gebruik van de kennis en kunde van Fudura.

Innovatie als speerpunt

“Innovatie is ontzettend belangrijk voor ons” aldus Bart van Tienen, Plant Manager bij Penn Color. “Al onze producten voldoen aan hoge kwaliteitseisen, maar we bekijken altijd de mogelijkheden hoe we een stap extra kunnen zetten. Daarbij kijken we niet alleen naar het eindproduct zelf maar ook naar het proces en onze gebouwen.

Een voorbeeld hiervan is de uitbreiding van onze locatie in 2019 met een nieuwe productieplant voor kunststof masterbatches zoals voor pvc-gevelbekleding. Bij het ontwerp hebben we ook nadrukkelijk gekeken naar duurzame opties. Zonnepanelen, LED verlichting, CO2-metingen in vergaderruimtes – de hoeveelheid verse lucht wordt afgestemd op de hoeveelheid mensen die aanwezig zijn - en een warmtepomp zijn enkele voorbeelden hiervan”, aldus van Tienen.

Ook heeft Penn Color gekeken naar de processen. Zo komt er tijdens het productieproces grote hoeveelheden warmte vrij. Deze warmte gebruikt Penn Color om het pand te verwarmen. Tegelijkertijd wordt het koelwater, water wat nodig is om het kunststof te koelen, gebruikt om koeling in het pand te creëren. “Als Plant Manager is het erg mooi om te zien dat we steeds meer circulaire processen creëren”, aldus van Tienen.

Penn Color 1
Penn Color 4
Penn Color 5
“Bij verbeteringen aan het proces is het belangrijk dat het (productie)proces niet stil komt te liggen. Fudura begrijpt ook deze noodzaak.”

Sustainability award

Penn Color heeft in oktober 2020 ook een sustainability award gewonnen. Van nature kunnen witte PET flessen minder goed gerecycled worden. Dankzij een hoge ondoorzichtigheid en een premium witheid PET met 0% TiO2-gehalte, wordt recyclen mogelijk gemaakt. “Dit zijn hele mooie ontwikkelingen. Niet alleen voor Penn Color maar uiteraard ook voor de klant en de markt”, aldus van Tienen.

Passende energie-infrastructuur voor nu én de toekomst

“Bij uitbreiding of andere grote aanpassingen gaan wij met Fudura om tafel zitten. Hierbij kijken we gezamenlijk wat er allemaal benodigd is op het gebied van de energie-infrastructuur. Op basis van onze wensen én met het oog op onze toekomstplannen hebben wij een passend voorstel van Fudura mogen ontvangen. Hierbij vertrouwen wij op de kennis en kunde van Fudura op het gebied van energie-infrastructuur”, vertelt van Tienen. “Bij verbeteringen aan het proces is het belangrijk dat het (productie)proces niet stil komt te liggen. Fudura begrijpt ook deze noodzaak. Inmiddels draait alles alweer enkele jaren en zijn wij zeer tevreden over het resultaat en de samenwerking”, aldus van Tienen.

Monitoren van meetdata en verbruik

“Voor onze processen hebben wij nu eenmaal elektriciteit nodig. Daar kunnen wij niet omheen. Wat we wel kunnen doen is kritisch naar onze processen en het verbruik kijken. Zo hebben wij meters op onze machines geïnstalleerd. Hierdoor zien we per machine het verbruik en kunnen we veel sneller bijsturen. Besparen en verduurzamen begint met inzicht”, aldus van Tienen.