Update Stichting Vrienden van Bambanani: coronacrisis en Fudura gaat naar Zuid-Afrika

Nieuws | 22-6-2022

Fudura verbindt zich al jaren Stichting Vrienden van Bambanani in Zuid-Afrika om de jongste generatie van Zuid-Afrika een betere toekomst te geven. Het streven? Iedere school zo snel mogelijk zelfredzaam te maken, ook op het gebied van duurzaamheid. Ed Rakhorst, project- en investeringsmanager, geeft een update over de laatste ontwikkelingen in Zuid-Afrika en over de impact van de coronacrisis.

“In Zuid-Afrika zitten we nog volop in de coronacrisis en hebben we dagelijks nog te maken met alle gevolgen hiervan”, stelt Rakhorst. “Het vaccinatieprogramma loopt inmiddels volop en alle personeelsleden van de Bambanani scholen zijn gevaccineerd. Dat geldt echter (nog) niet voor schoolgaande kinderen en hun ouders. De ouders vormen de meest kwetsbare groep en corona heeft hen hard geraakt”, aldus Rakhorst.

Tegenslagen door diefstallen  

Als het gaat om de inhaalslag die nodig is om de periode van corona te doen vergeten, heeft Bambanani nog een weg te gaan. Scholen die helemaal dicht zijn, mede op last van de Zuid-Afrikaanse overheid, zijn kwetsbaar voor diefstallen. "Zo zijn op de Hlayasani school alle zonnepanelen gestolen. Helaas is ook de batterij verloren gegaan doordat deze te lang niet in werking is geweest. Op de Rixongile school zijn naast de zonnepanelen ook de waterput gestolen. Hierdoor is er geen water meer beschikbaar en kunnen onder andere de toiletten niet meer doorgespoeld worden en de groentetuinen bewaterd worden. De Moringa plantage kampt met een groot watergebrek en uiteraard koken is hierdoor ook een stuk lastiger geworden”, vervolgt Rakhorst.

Positieve ontwikkelingen tijdens corona

Naast de diverse tegenslagen hebben verschillende scholen de corona periode ook aangrepen om zich verder te ontwikkelen. “Op de Ditebogo school in Namakgale en de Bangana school in Selwane zijn extra gebouwen gerealiseerd. Dit ligt in lijn met de wens van Social Development om de oudere kinderen (5+ jaar) in een separaat gebouw onder te brengen. De scholen hebben deze realisatie dus echt op eigen krachten gedaan aangezien Social Development zelf ook niet bijdraagt aan de realisatie van deze gebouwen ”, vertelt Rakhorst.

Volgende stappen

Het goede nieuws is dat Bambanani concreet bezig is om de ambitie te versnellen en hopelijk ook verder te kunnen opschalen met budget. Dat zal leiden tot de bouw van onder andere meer scholen, een gehandicaptencentrum, scholing van onderwijzeressen, de aanleg van waterputten én de uitbreiding van scholen met zonnepanelen. En op het laatste punt gaat Fudura weer volop meehelpen!

Fudura gaat naar Zuid-Afrika 

De afgelopen twee jaar was het, in verband met corona, niet mogelijk om Bambanani op locatie te helpen. Inmiddels is Fudura druk bezig met het plannen van een nieuwe reis richting Zuid-Afrika. Tijdens deze reis zal Fudura zonnepanelen installeren op de scholen om ze hierdoor zelfvoorzienend te maken wat betreft energie. Zo draagt Fudura ook een duurzaam steentje bij aan de hulp die Bambanani aan de kindertjes geeft.