Stappenplan nieuwe grootverbruik aansluiting

Benieuwd hoe het proces eruit ziet en welke werkzaamheden er bij komen kijken? Wij leggen u het graag uit.

Hoe vraag ik een nieuwe grootverbruik aansluiting aan voor elektriciteit of gas?

Voordat u gebruik kunt maken van elektriciteit en gas, moet u aangesloten zijn op het energienet. Alleen de netbeheerder mag een aansluiting aanleggen en deze heeft dan ook de plicht dit te doen. De overheid heeft de kosten voor het aanleggen van een nieuwe aansluiting voor elektriciteit en gas per netbeheerder vastgesteld.


Meetbedrijf, netbeheerder, leverancier, wie doet wat?

Een meetbedrijf is gecertificeerd om energiemeters te plaatsen, te beheren en te onderhouden. Daarnaast meet een meetbedrijf het energieverbruik op basis van de wettelijk gestelde meetcode en meetvoorwaarden gas. Fudura is een zo’n meetbedrijf. De netbeheerder is eigenaar en beheerder van het gas- en elektriciteitsnet. Zij is verantwoordelijk voor kabels en leidingen met bijbehorend onderhoud ervan. Wie uw netbeheerder is, hangt af van de plaats waarin uw bedrijf gevestigd is. Wilt u weten wie uw netbeheerder is? Dit kunt u nagaan via het EAN-codeboek. Een energieleverancier levert elektriciteit en/of gas aan particulieren en bedrijven. De energie kan ingekocht worden bij producenten of door de leverancier zelfgeproduceerd worden. U kunt zelf uw energieleverancier kiezen.

Afhankelijk van de capaciteit van de aansluiting heeft u voor een elektriciteitsaansluiting (een) transformator(en) en schakelinstallaties nodig. Fudura kan u hierbij verder helpen. Klik hier voor meer informatie.

Behoefte om even te sparren?

Heeft u een vraag? Dan staat één van onze collega’s u graag te woord.

Neem contact op

Contactpagina