Green Deal: Zero Emissie Stadslogistiek (ZES)

Vanaf 1 januari 2025 zullen minimaal dertig steden, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Maastricht en Utrecht, een zero emissie zone invoeren. In deze zone mogen dan alleen pakketten en grotere zendingen voor consumenten, horeca, winkels bezorgd worden door bestelbussen en vrachtwagens zonder CO2-uitstoot. Dit vloeit voort uit Europese wetgeving om de leefbaarheid in de steden te verbeteren. Vanaf 2030 moeten alle voertuigen in de zero emissie zones volledig emissievrij rijden.

Impact op uw bedrijfsvoering

Wilt u ook uw werkzaamheden na 2025 continueren in alle Nederlandse gemeenten en voorbereid zijn voor de zero emissie zones? Dan zult u hoogstwaarschijnlijk aanpassingen moeten doorvoeren in uw bedrijfsvoering. De overgang van fossiele brandstof naar elektrische voertuigen heeft immers impact op de gehele bedrijfsvoering. Denk hierbij aan:

  • Bij de rittenplanning dient rekening gehouden te worden met het elektrisch laden van de voertuigen
  • Chauffeurs dienen bijgeschoold te worden over hoe om te gaan met elektrische voertuigen
  • Laadinfrastructuur dient aangelegd of aangepast te worden
  • Een eventuele netverzwaring dient u bij uw netbeheerder aan te vragen

Laadinfrastructuur

Om de elektrische voertuigen op te laden moeten bedrijven beschikking hebben over laadinfrastructuur. Dit kan op eigen terrein maar wellicht zullen diverse bedrijven ook gezamenlijk hierin willen optrekken. Hierdoor ontstaan bijvoorbeeld laadhubs op bedrijventerreinen.

Meer info Laadhub

Het is voor bedrijven belangrijk dat elektrische voertuigen zo efficiënt mogelijk worden ingezet. Hiermee bespaart u kostbare (wacht)tijd. Dat betekent bijvoorbeeld dat de voertuigen vooral tijdens het laden en lossen snel opgeladen dienen te worden. Om dit te realiseren zijn er snelladers nodig. Snelladers kunnen in een zeer korte tijd de accu voorzien van energie. Fudura heeft naast de standaard laadpalen ook (ultra) snelladers. Hiermee kan uw accu in slechts 15 minuten weer volledig volgeladen zijn.

Daarnaast dient u ook rekening te houden met een eventuele netverzwaring. Deze dient u aan te vragen bij uw netbeheerder. Let op: er zijn momenteel lange wachttijden bij alle netbeheerders. Het is daarom belangrijk om tijdig de mogelijkheden voor uw laadinfrastructuur in kaart te brengen. Fudura helpt u hierbij graag.

Meer info

Schaalbaar: voor zowel het aantal laadpalen als de energievoorziening

Fudura helpt momenteel diverse klanten die actief zijn in de vervoerssector met het realiseren van laadpalen en de benodigde energievoorziening. Hierdoor zijn zij tijdig voorbereid op zero emissie zones.

Per klant kijken wij wat de mogelijkheden en wensen zijn. Dit kan starten met bijvoorbeeld een snellader met transformator en kan doorgroeien naar een volledige Laadhub. Dat is een plein met meerdere laadpalen met hoog en laag vermogen.

Fudura ontzorgt u daar volledig bij vanaf engineering tot en met de realisatie en ook het beheer op de laadpalen. Zelfs inclusief het verhelpen van storingen 24/7. Voor een vast én klein bedrag per dag beschikt u over eigen laadpunten op eigen terrein. Hoge investeringen zijn niet nodig. En het mooie is: uw eigen laadpaal is zo geregeld. U geniet dus snel van alle voordelen van een Laadpaal van Fudura. Door de laadpaal open te stellen voor andere e-rijders kunt u zelfs geld verdienen aan de laadpaal.

Bekijk de voordelen

Subsidie

Voor bedrijven zijn er diverse subsidies beschikbaar wanneer u overstapt op een schone bestelbus of vrachtwagen. Naast de MIA en Vamil kunt u ook een aanvraag doen voor de subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA). Met deze regeling kunt u tot 10% van de netto catalogusprijs zonder BTW of 10% van de verkoopprijs zonder BTW terugontvangen, met een maximum van €5.000.

Fudura helpt u graag met het aanvragen van subsidies MIA, VAMIL of SEBA. Samen op weg naar een duurzame toekomst.

Meer info subsidies

Fudura helpt Bidfood om zich gereed te maken voor de transitie naar zero-emissiezones. Het is een enorme transitie die niet alleen gaat over voertuigen, maar ook om de laad- en energie-infrastructuur. Benieuwd hoe Fudura Bidfood helpt? Bekijk de video!

Wilt u uw bedrijf ook gereed maken voor de Zero Emissie Stadslogistiek (ZES) of heeft u hier nog vragen over? Neem vrijblijvend contact op met Fudura.

Neem contact op

Medewerker Klantenservice 2