Nieuws

ACM neemt stappen voor efficiënter gebruik van stroomnet

Nieuws | 24-11-2023

In de energiewereld is stilzitten geen optie. Wij kijken altijd vooruit en willen je daarom informeren over een recente ontwikkeling die invloed kan hebben op jouw gecontracteerd transportvermogen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een ontwerpbesluit gepubliceerd met betrekking tot het optimaler benutten van het stroomnet. Netbeheerders krijgen binnenkort de bevoegdheid om het gecontracteerd transportvermogen van bedrijven in congestiegebieden te verminderen wanneer dit langere tijd niet wordt benut. 

ACM biedt extra mogelijkheden voor efficiënter gebruik van het stroomnet

Dit besluit geldt voornamelijk voor producenten en verbruikers die langer dan een jaar de helft of minder van hun transportvermogen gebruiken, of 1 MW of meer ongebruikt laten. Het 'Gebruik-op-tijd-of-raak-het-kwijt' (Gotork)-principe zorgt ervoor dat onbenutte transportruimte beschikbaar komt voor andere gebruikers, waardoor het stroomnet efficiënter wordt benut.

Belangrijk om te weten: Gotork is niet van toepassing op bedrijven en instellingen met een maatschappelijke functie, zoals ziekenhuizen en openbaar vervoersbedrijven, waarbij aanzienlijke en ongeplande wijzigingen van het beschikbare transportvermogen direct van invloed zijn op het functioneren.

Fudura anticipeert en kijkt vooruit

Bij Fudura begrijpen we dat deze veranderingen vragen kunnen oproepen over de toekomst van jouw gecontracteerd vermogen. We willen je geruststellen dat we proactief inspelen op deze ontwikkelingen en diverse mogelijkheden hebben om je te ondersteunen. Op deze manier behoud je jouw kostbare gecontracteerd vermogen en creëer je veiligheid voor de toekomst.

Hoe gaan we samen verder?

  1. Uitbreidingsplannen: Fudura denkt met je mee. Als je plannen hebt om uit te breiden, staan wij paraat om met je mee te denken over de optimale inzet van je gecontracteerd vermogen.
  2. Geen uitbreidingsplannen: Slimme alternatieven: Als uitbreiding niet op de planning staat, zijn er nog steeds slimme mogelijkheden. Overweeg bijvoorbeeld het onbenutte gecontracteerd vermogen in te zetten. Fudura denkt graag met je mee over de beste oplossing.
  3. Investeer in vermogen: Denk aan het investeren in vermogen door de aanleg van zonnepanelen of laadoplossingen voor elektrische voertuigen.
  4. Niet investeren: Andere opties beschikbaar: Als investeren niet haalbaar is, bekijken we samen andere mogelijkheden, zoals het exploiteren van een laadplein op jouw locatie of zelfs energiehandel via batterijen, mogelijk zelfs door Fudura namens jou.

Neem contact op

Laten we in gesprek gaan. We staan voor je klaar om samen om de mogelijkheden te bespreken van jouw onbenut gecontracteerd vermogen.

Bespreek de mogelijkheden