Nieuws

Hoogspannings-station USG geautomatiseerd

Siemens Nederland ging in gesprek met Fudura over de gezamenlijke oplossing die we maakten bij Utility Support Group (USG) op het industriecomplex Chemelot in Geleen. Benieuwd naar het volledige interview? Je leest het verhaal hier.

Als het om energie gaat, kiezen wij voor inzicht en betrouwbaarheid.

Vanuit meerdere vestigingen in het hele land maakt Fudura energiestromen van klanten inzichtelijk en bestuurbaar op een duurzame manier. Bij USG in Geleen heeft het Fudura SI-team (Secundaire Installaties) een bestaande hoogspanningsinstallatie op het Chemelot-terrein opnieuw geautomatiseerd met moderne SICAM A8000-technologie.

In Geleen is USG Industrial Utilities verantwoordelijk voor de energie- en utility-voorziening van de fabrieken en gebouwen op het Chemelot-terrein. Dit chemische complex is verrezen na het sluiten van de steenkoolmijnen. Op dit terrein verzorgt Fudura het beheer en onderhoud van het elektriciteitsdistributienet. Ook participeert Fudura in USG-projecten voor het vervangen en uitbreiden van het net. Alles moet optimaal functioneren zodat de elektriciteitsvoorziening niet stagneert, de fabrieken continu kunnen produceren en medewerkers veilig kunnen werken.

Verouderde technologie

Eén van de vier hoogspanningshoofdstations op het Chemelot-terrein is dit jaar door Fudura opnieuw geautomatiseerd. Het station is 45 jaar oud en draaide nog op SINAUT-technologie van Siemens uit 1990. Door een onherstelbaar defect kon het station niet meer op afstand worden gemonitord en bediend. “We moesten met regelmaat lokaal komen kijken of alles werkte en er geen storingen waren”, vertelt Pascal Defesche, specialist secundaire installaties bij Fudura. “We hebben nog geprobeerd de SINAUT te reanimeren, maar dat is niet gelukt. Het is oude technologie waarvoor we geen spare parts meer kunnen krijgen en de kennis om deze te programmeren is ook weg.”

In samenspraak met Siemens besloot Fudura de verouderde technologie te vervangen door SICAM A8000. Defesche: “Dit is het nieuwste van het nieuwste en gaat lang mee. Spare parts zijn nog jarenlang verkrijgbaar. Omdat het ons eerste project met SICAM A8000 was, heeft Siemens-engineer Daan van ’t Wout een training op maat verzorgd. Na twee dagen hadden we uitstekende basiskennis. Daan kon het ons goed uitleggen, want hij heeft als elektrisch engineer altijd in het veld gewerkt.”

Technische uitdagingen

Om de juiste hardware te kunnen kiezen, verdiepten Siemens en Fudura zich samen in de I/O van het station. Die was te omvangrijk om SICAM A8000-printkaarten toe te kunnen passen. “De SICAM A8000-kaarten zijn compact, maar daardoor ook beperkter in I/O”, zeggen Roy Bouwens en Harald van Huet, collega’s van Pascal Defesche.

“Siemens heeft dit voor ons uitgezocht en stelde voor om SICAM AK3-I/O-printkaarten in combinatie met SICAM A8000 toe te passen.” De ombouw is ondanks enkele technische uitdagingen volgens het Fudura SI-team goed verlopen. “Er waren in de loop der jaren een aantal wijzigingen in de installatie aangebracht die niet op tekening stonden.

Verder kregen we de redundante ring waaruit het systeem bestaat aanvankelijk niet werkend. Siemens heeft ons op afstand hierbij geholpen. We voelen ons op alle vlakken goed ondersteund en begeleid.”

Meer inzicht in energiestromen

De herautomatisering van de hoogspanningsinstallatie draagt bij aan de betrouwbaarheid van de energievoorziening op het Chemelot-terrein in de komende decennia. Zowel Fudura als USG hebben hierdoor meer inzicht in energiestromen en eventuele storingen. De installatie kan nu alweer op afstand worden gemonitord, maar er wordt voorlopig nog niet op afstand geschakeld. Defesche: “Daar zijn we inmiddels mee aan de slag. Omdat het schakelen uiterst veilig moet gebeuren en de hoogspanningsinstallatie gewoon in bedrijf is, gaan we samen met Bedrijfsvoering alle commando’s één voor één testen.” Ook lokaal kan de installatie gemonitord en geschakeld worden. In plaats van het oude schakelbord gebruiken de technici hiervoor de SICAM HMI-applicatie van de A8000. Deze HMI heeft het Fudura SI-team zelf ontworpen en geprogrammeerd. Eventuele storingen kunnen zij op een monitor zien. Tevens kunnen ze via de HMI historische meetwaarden downloaden die dan later op kantoor kunnen worden geanalyseerd.

Dit heeft als voordeel dat wij op één centrale locatie alle installaties die wij beheren kunnen monitoren.

Hoogste betrouwbaarheid

Als het aan Fudura ligt, zal ook elders op het Chemelot-terrein op termijn nieuwe Siemens-technologie worden ingebouwd. Defesche: “Er zit al veel SIPROTEC op deze site, maar ook nog een heleboel oudere beveiligingsrelais waarvoor geen spare parts meer zijn te krijgen. We werken nu nog met beveiligingen van verschillende leveranciers en dus ook met verschillende softwarepakketten. Om de efficiëntie te verhogen, willen we graag op Siemens gaan standaardiseren. Deze techniek kennen we goed en we vinden deze zeer geschikt voor het automatiseren en beveiligen van de hoogspanningsstations. Een heel belangrijk aspect is de betrouwbaarheid. De beveiligingsrelais moeten altijd live zijn en het altijd doen als dat nodig is.”

Centralisatie

Fudura onderhoudt en beheert vanuit Geleen ook de hoogspanningsinstallaties van een grote andere industriële klant en wil ook bij deze klant SICAM A8000 gaan implementeren. “Dit heeft als voordeel dat wij op één centrale locatie alle installaties die wij beheren kunnen monitoren. Is er een storing, dan kunnen de storingsmonteurs al via een applicatie inzien wat zich precies heeft voorgedaan. Als ze dan naar de locatie toe moeten, kunnen ze zich beter voorbereiden zodat ze de juiste spullen meenemen en goed beslagen ten ijs komen.”

Bron: Siemens