Nieuws

Netcongestie, ook in Overijssel

Nieuws | 22-6-2023

NOS meldde maandag 19 juni dat het elektriciteitsnetwerk in Overijssel overbelast is. Netbeheerder Enexis voert daarom voorlopig een tijdelijke stop in voor nieuwe bedrijven die een aansluiting willen. Ook kunnen sommige bedrijven hierdoor niet uitbreiden.

Netcongestie blijft een probleem

Voor ondernemers in het hele land is het erg lastig, of zelfs onmogelijk, om van de netbeheerder het vermogen te krijgen dat zij nodig hebben voor uitbreiding van productie, nieuwbouw of elektrificatie. In heel Nederland zijn er capaciteitsproblemen door de toename van het aantal warmtepompen, laadpalen, nieuwe bedrijven en elektrificatie van de industrie. In voorgaande jaren waren er ook al stops op het aansluiten van bedrijven in Limburg, Brabant en het noorden van het land. Netbeheerder Tennet investeert dertien miljard euro in het vernieuwen van het netwerk.

Kaart Provincies Batterijen 120623

Batterijen grote rol in het stabiel houden van het elektriciteitsnet

Het toenemende belang van zonne- en windenergie resulteert in een grotere afhankelijkheid van energieopslag. Het opslaan van extra opgewekte energie in batterijen, zodat het beschikbaar is tijdens periodes van lage opwekking, wordt steeds crucialer. Volgens TennetT zullen batterijen vanaf 2030 een belangrijke rol spelen bij het handhaven van de stabiliteit van het elektriciteitsnetwerk.

Wees voorbereid op de toekomst

Vanuit de uitkomsten van de congestiescan specificeert Fudura passende oplossing. Vaak is dit een combinatie van lokale opwek, opslag en vraagsturing. Met onze expertise op energieinfrastructuur kunnen we ondernemers volledig ontzorgen bij de installatie, het beheer en onderhoud. Het resultaat is dat je de beschikbare capaciteit op de huidige aansluiting optimaal benut, zodat een uitbreiding van productie, nieuwbouw of elektrificatie binnen een afzienbare tijd wél mogelijk is.