Nieuws

NOS: Stroomnetten weer vol, nu in Den Haag, Groningen en Overijssel

Nieuws | 20-12-2023

De elektriciteitsnetten in Den Haag, Groningen en Overijssel bereiken hun maximale capaciteit, waardoor netbeheerders Stedin, Tennet en Enexis aankondigen dat nieuwe aansluitingen voor grootverbruikers momenteel niet mogelijk zijn. Dat stelt NOS in dit nieuwsartikel.

Wachtlijsten door netcongestie

Ondernemers die bijvoorbeeld een elektrisch wagenpark in Den Haag willen opzetten, belanden op een wachtlijst. Huidige gebruikers merken vooralsnog geen veranderingen. Terwijl de netbeheerders werken aan uitbreidingen, zal het efficiƫnter benutten van het stroomnet cruciaal zijn. De verwachte capaciteitsuitbreiding in Groningen is gepland voor 2029, terwijl Den Haag tegen 2033 uitbreidingswerkzaamheden verwacht af te ronden. Ondertussen waarschuwen de beheerders dat ook in andere provincies, zoals Noord-Brabant, Gelderland en Zeeland, nieuwe aansluitingen voor grootverbruikers niet meer mogelijk zijn.

Lees verder op NOS.nl

Energieopslag voor meer flexibiliteit

Energieopslag is een effectieve oplossing voor netcongestie. Het vermindert piekbelasting, verbetert de betrouwbaarheid en zorgt voor de integratie met hernieuwbare energiebronnen.

Meer over energieopslag

Zonnepanelen plaatsen bij netcongestie?

Zonnepanelen zijn nog steeds een goed idee. Ook als je extra opgewerkte energie niet kan terugleveren aan het net.

Meer over zonnepanelen

Slimmer omgaan met energie door Power Quality

Als je de kwaliteit van elektriciteit goed in de gaten houdt, kun je efficiƫnter gebruikmaken van de beschikbare energie.

Meer over Power Quality