Nieuws

Verplichte energie- besparing tijdens piekuren

Nieuws | 19-10-2023

Het Nederlandse elektriciteitsnet kan de vraag niet meer aan. Mede door elektrificatie van de industrie, de toename van duurzame energiebronnen en de transitie naar elektrische mobiliteit. Om de overbelasting van het net aan te pakken denkt Minister Jetten na over onorthodoxe maatregelen, zoals een verplichting om tijdens piekuren bedrijven te verplichten om minder stroom af te nemen.

Nederland gaat volgende fase in

Het steeds hogere tempo waarin er extra transportcapaciteit wordt gevraagd overstijgt de snelheid waarmee netbeheerders het elektriciteitsnet kunnen uitbreiden. Hoewel er in alle regio’s volop wordt gewerkt aan het net, zijn de miljardeninvesteringen en aanvullende maatregelen helaas niet toereikend. De netbeheerders signaleren dat Nederland een volgende fase in gaat, waarbij de toegang tot het elektriciteitsnet verder onder druk komt te staan. Zonder ingrijpende maatregelen, vertraagt de woningbouw, de economische groei en de verduurzaming van Nederland.

6600 bedrijven op wachtlijst

De vraag naar ruimte op het stroomnet groeit sneller dan er nieuwe verbindingen kunnen worden gemaakt, constateert Jetten. Daardoor staan er bijvoorbeeld in Gelderland inmiddels 1500 bedrijven op een wachtlijst. Zij kunnen pas een aansluiting krijgen als het netwerk is uitgebreid, wat tussen 2027 en 2029 zal gebeuren. In heel Nederland staan nu 6600 bedrijven op een wachtlijst.

Maatregelen en investeringen

De belangrijkste focus voor de netbeheerders is het sneller realiseren van de infrastructuur. Maar uitbreiding alleen is niet genoeg. Om iets aan het volle netwerk te doen, heeft de minister verschillende plannen. Zo wil hij dat er veel sneller een vergunning kan worden verleend aan een project om het stroomnet uit te breiden. Dat kan door er het label "zwaarwegend maatschappelijk belang" aan te hangen.
Verder werkt hij dus aan een plan om zogeheten midden- en grootverbruikers te verplichten om op piekmomenten, bijvoorbeeld tussen 16.00 en 20.00 uur minder stroom te verbruiken, om te voorkomen dat er problemen ontstaan in de elektriciteitsvoorziening.

Met investeringen in uitbreiding en verbetering, evenals de overweging van maatregelen om de vraag tijdens piekuren te beheersen, zijn er hoopgevende stappen gezet om de stabiliteit en betrouwbaarheid van het net te waarborgen.

Oplossingen voor ondernemers

Kun je door netcongestie niet uitbreiden of loop je daardoor vertraging op bij het elektrificeren van jullie bedrijf? We helpen je graag met oplossingen voor netcongestie. Energieopslag is er daar één van. Je slaat energie op als de vraag laag is en geeft het vrij als de vraag hoog is. Ook piekbelasting kun je met een batterij verminderen en het verbetert de betrouwbaarheid van je netwerk. Zonnepanelen zijn eveneens een goed idee. Zo kun je de extra opgewekte energie in combinatie met een batterij flexibel inzetten. Daarnaast helpt het om slimmer om te gaan met energie. Bijvoorbeeld door power quality te bewaken en te optimaliseren. Wil je meer weten over netcongestie of in gesprek over oplossingen voor jullie bedrijf? Fudura is je gids in de energietransitie.  

Oplossingen voor netcongestie 

 

Lees meer informatie op: Netbeheer Nederland en NOS