Netcongestie

Netcongestie treedt op als de vraag naar transport van elektriciteit groter is dan de capaciteit van het elektriciteitsnet. Steeds meer regio's in Nederland krijgen hiermee te maken. Welke impact heeft dit op jullie organisatie en welke oplossingen zijn er?

Direct naar oplossingen

Wat is netcongestie precies?

Netcongestie betekent letterlijk: file op het elektriciteitsnet. Het treedt op als de volledige capaciteit van het net is bereikt. Netbeheerders kunnen hierdoor niet meer altijd de groeiende vraag naar stroom blijven leveren. De infrastructuur van ons elektriciteitsnet is door de versnelde energietransitie verouderd. Het is dus een distributievraagstuk.
Het elektriciteitsnet in Nederland staat al langer onder druk. Dit komt vooral door de snelle opkomst van hernieuwbare energie en de elektrificatie van de industrie. Denk aan wind- en zonneparken, laadinfrastructuur en warmtepompen. Daarnaast komt het ook door de toenemende energievraag en nieuwe bedrijven.

In het verleden was het elektriciteitsnet eenrichtingsverkeer: de stroom kwam direct van de centrale richting de huishoudens en bedrijven. Met de komst van wind- en zonneparken is het nu ook tweerichtingsverkeer. Die vooruitgang past niet bij het oorspronkelijke eenrichtingsverkeer van ons net. Daardoor hebben we nu met spanningsproblemen te maken en is in veel gevallen stroom terugleveren niet mogelijk.

Wat zijn de gevolgen voor mijn bedrijf?

Netcongestie kan verschillende gevolgen hebben voor jullie als bedrijf, zoals:

  • Geen mogelijkheid tot uitbreiden vermogen
  • Het niet kunnen terugleveren vanuit zonnepanelen
  • Vertraging bij het elektrificeren en verduurzamen van jullie bedrijf (bijvoorbeeld voor Zero Emissie Stadslogistiek)
  • Lagere betrouwbaarheid van energielevering

Quickscan op netcongestieloket.nl

Met de congestie quickscan krijg je inzicht in welke mogelijkheden er liggen om met netcongestie om te gaan. Vul hem nu in en krijg weer grip op jouw energie-infrastructuur. 

Naar Quickscan

Welke regio's kampen met netcongestie?

Bijna wekelijks publiceren media over nieuwe congestieregio's. Netbeheerders werken keihard aan het verbeteren van het elektriciteitsnet en het landelijke hoogspanningsnet. Netbeheer Nederland heeft een capaciteitskaart gepubliceerd om de huidige status per regio te delen.

Bekijk je regio

Oplossingen voor netcongestie

Wij zijn je allround energiepartner

Expert in energie-infrastructuur

Als expert in meet- en infradiensten weten we altijd hoeveel energie je waar en wanneer nodig hebt. Wij meten, vertalen dit naar data en geven direct inzicht in uw energieverbruik. Daardoor bieden we elke klant een passende oplossing.

Huren zonder zorgen

Grote investeringen nemen wij voor onze rekening, voor een vast maandbedrag krijg je precies wat jullie bedrijf nodig heeft. Kopen kan natuurlijk ook. Samen bepalen we de koers voor jullie toekomst. Daarnaast zorgen wij voor alle details – van ontwerp en installatie tot monitoring en onderhoud. 

Simulaties op basis van data

Wij voeren uitgebreide simulaties uit van jouw gewenste energieverbruik en schetsen toekomstige scenario’s van jouw energie-infrastructuur. Dit doen wij allemaal vooraf. Blijkt een energiecomponent niet rendabel, dan kijken we samen naar andere oplossingen.