Netcongestie

Netcongestie, congestie of beperkte capaciteit op het elektriciteitsnet. Steeds meer regio's in Nederland krijgen hiermee te maken. Maar wat is netcongestie en waardoor ontstaat het? En welke impact heeft dit op uw organisatie en welke oplossingen zijn er?

Direct naar oplossingen

Wat is netcongestie?

Netcongestie betekent letterlijk 'file op het elektriciteitsnet'. De netbeheerders zijn hierdoor niet meer in staat om de groeiende vraag naar stroom te kunnen leveren. De infrastructuur van ons elektriciteitsnet is door de versnelde energietransitie verouderd. Het is dus een distributievraagstuk.

Het elektriciteitsnet in Nederland staat al langer onder druk. Dit ontstaat door verschillende factoren, waaronder de toenemende energievraag, nieuwe bedrijven en met name de snelle opkomst van hernieuwbare energie en de elektrificatie van de industrie. Denk hierbij aan wind- en zonneparken, laadinfrastructuur en warmtepompen.

In het verleden was het elektriciteitsnet eenrichtingsverkeer: de stroom kwam direct van de centrale richting de huishoudens en bedrijven. Met de komst van wind- en zonneparken is het tweerichtingsverkeer geworden. Daar is ons net niet voor ontworpen, waardoor we nu met spanningsproblemen te maken hebben. Hierdoor kan er in veel gevallen ook geen stroom teruggeleverd worden.

Wat zijn de gevolgen voor mijn bedrijf?

Netcongestie kan verschillende gevolgen hebben voor een bedrijf waaronder:

  • Geen mogelijkheid tot uitbreiden vermogen
  • Niet kunnen terugleveren vanuit zonnepanelen
  • Vertraging bij het elektrificeren en verduurzamen van uw bedrijf (bijvoorbeeld voor Zero Emissie Stadslogistiek)
  • Verminderde betrouwbaarheid van energielevering

Welke regio's kampen met netcongestie?

Bijna wekelijks publiceren media over nieuwe congestieregio's, zoals bijvoorbeeld het artikel van de NOS over Overijssel. Netbeheerders werken keihard aan het verbeteren van het elektriciteitsnet en het landelijke hoogspanningsnet. Netbeheer Nederland heeft een capaciteitskaart gepubliceerd om de huidige status per regio te delen.

Bekijk uw regio

Wanneer is netcongestie opgelost?

Het is moeilijk om een specifieke voorspelling te geven over wanneer netcongestie volledig opgelost zal zijn. Oplossingen zitten in infrastructuuruitbreiding, slim netwerkbeheer, vraagrespons en energie-efficiëntie. TenneT waagt zich aan een voorspelling voor haar regio's: de verwachte congestie duurt tot minimaal 2027, maar mogelijk zelfs tot 2032.

Oplossingen voor netcongestie

Fudura, uw allround energiepartner

Expert in meten & data

Als erkend meetbedrijf weten wij altijd hoeveel energie u waar en wanneer nodig heeft. Wij meten, vertalen dit naar data en geven direct inzicht in uw energieverbruik. Daardoor kunnen wij onze klanten passende oplossingen bieden.

Huren zonder zorgen

Grote investeringen nemen wij voor onze rekening, bij Fudura leaset u gewoon wat uw bedrijf nodig heeft. Zo bepalen we samen uw koers voor de toekomst. Daarnaast  zorgen wij voor alle details, van ontwerp en installatie tot monitoring en onderhoud.

One-stop-shop

Energy-as-a-service noemen wij het. Een energie-infrastructuur waarbij alle energievraagstukken bij elkaar komen. Wij leveren (slimme) meters, transformatoren, data-oplossingen, laadpalen, zonnepanelen en batterijsystemen. Wij zorgen dat al deze componenten elkaar optimaal versterken.