Netcongestie

Netcongestie treedt op als de vraag naar transport van elektriciteit groter is dan de capaciteit van het elektriciteitsnet. Steeds meer regio's in Nederland krijgen hiermee te maken. Welke impact heeft dit op jullie organisatie en welke oplossingen zijn er?

Direct naar oplossingen

Wat is netcongestie precies?

Netcongestie betekent letterlijk: file op het elektriciteitsnet. Het treedt op als de volledige capaciteit van het net is bereikt. Netbeheerders kunnen hierdoor niet meer altijd de groeiende vraag naar stroom blijven leveren. De infrastructuur van ons elektriciteitsnet is door de versnelde energietransitie verouderd. Het is dus een distributievraagstuk.
Het elektriciteitsnet in Nederland staat al langer onder druk. Dit komt vooral door de snelle opkomst van hernieuwbare energie en de elektrificatie van de industrie. Denk aan wind- en zonneparken, laadinfrastructuur en warmtepompen. Daarnaast komt het ook door de toenemende energievraag en nieuwe bedrijven.

In het verleden was het elektriciteitsnet eenrichtingsverkeer: de stroom kwam direct van de centrale richting de huishoudens en bedrijven. Met de komst van wind- en zonneparken is het nu ook tweerichtingsverkeer. Die vooruitgang past niet bij het oorspronkelijke eenrichtingsverkeer van ons net. Daardoor hebben we nu met spanningsproblemen te maken en is in veel gevallen stroom terugleveren niet mogelijk.

Wat zijn de gevolgen voor mijn bedrijf?

Netcongestie kan verschillende gevolgen hebben voor jullie als bedrijf, zoals:

  • Geen mogelijkheid tot uitbreiden vermogen
  • Het niet kunnen terugleveren vanuit zonnepanelen
  • Vertraging bij het elektrificeren en verduurzamen van jullie bedrijf (bijvoorbeeld voor Zero Emissie Stadslogistiek)
  • Lagere betrouwbaarheid van energielevering

Welke regio's kampen met netcongestie?

Bijna wekelijks publiceren media over nieuwe congestieregio's, zoals bijvoorbeeld de berichten van de NOS over Overijssel en Zeeland. Netbeheerders werken keihard aan het verbeteren van het elektriciteitsnet en het landelijke hoogspanningsnet. Netbeheer Nederland heeft een capaciteitskaart gepubliceerd om de huidige status per regio te delen.

Bekijk jullie regio

Wanneer is netcongestie opgelost?

Het is moeilijk te voorspellen wanneer netcongestie volledig opgelost zal zijn. Oplossingen zitten in infrastructuuruitbreiding, slim netwerkbeheer, vraagrespons en energie-efficiëntie. TenneT waagt zich aan een voorspelling voor hun regio's. Ze stellen dat de verwachte congestie minimaal tot 2027 duurt. Maar mogelijk zelfs tot 2032.

Oplossingen voor netcongestie

Wij zijn je allround energiepartner

Expert in meten en data

Als erkend meetbedrijf weten we altijd hoeveel energie je waar en wanneer nodig hebt. Wij meten, vertalen dit naar data en geven direct inzicht in uw energieverbruik. Daardoor bieden we elke klant een passende oplossing.

Huren zonder zorgen

Grote investeringen nemen wij voor onze rekening, voor een vast maandbedrag krijg je precies wat jullie bedrijf nodig heeft. Zo bepalen we samen jullie koers voor de toekomst. Daarnaast zorgen wij voor alle details – van ontwerp en installatie tot monitoring en onderhoud.

One-stop-shop

Energy-as-a-service noemen wij het. We zijn je strategische én uitvoerende partner. Met een slimme energie-infrastructuur, besparingen en toekomstbestendige innovaties. Wij zorgen dat al deze componenten elkaar optimaal versterken. Zodat jullie organisatie – en alle andere bedrijven die we vooruit helpen – klaar is voor morgen.