Fudura energieopslag lost probleem van ‘file op elektriciteitsnet’ op voor GGNet

Nieuws | 6-7-2023

Ggz-instelling GGNet herontwikkelt haar hoofdlocatie in Warnsveld op grote schaal. Ze liepen hierbij aan tegen het probleem van netcongestie. Met als gevolg dat ze niet de zorg kunnen bieden die nodig is. Het zou jaren duren voor ze meer stroom af konden nemen. Fudura kwam met de oplossing. Een batterijsysteem haalt ’s nachts energie van het net en slaat dit op, zodat GGNet dit overdag kan gebruiken.

Er vindt zowel nieuwbouw als renovatie plaats op het terrein Groot Graffel in Warnsveld van meerdere gebouwen, waar GGNet ook beveiligde 24/7 zorg levert. Chiel Willems, manager services en vastgoed: “Netcongestie, oftewel file op het elektriciteitsnet, betekent voor ons dat er niet genoeg stroom is voor ons nieuwe gebouw dat eind 2023 wordt opgeleverd. Het onderzoek van de netbeheerder om de netcongestie op te lossen kent geen helder tijdspad of oplossingsrichting. Om zelf regie te houden op onze projecten is een batterijcontainer één van de maatregelen om de beschikbaarheid te borgen voor de komende jaren.”

Peak shaving

Fudura plaatste op het terrein in Warnsveld een batterijcontainer om extra energie op te slaan. Met het zogeheten peak shaving sla je energie op bij laag verbruik en gebruik je de opgeslagen energie tijdens piekmomenten. Carlos Mendes Aguiar, CCO bij Fudura: “Je hoeft dus niet te wachten op een sterkere netaansluiting om overdag genoeg stroom te hebben en dus om te kunnen groeien."

Netcongestie in Nederland

Veel bedrijven en instellingen in Nederland hebben last van netcongestie. Door de groei van duurzame energieopwekkingen en de elektrificatie voor onder meer vervoer en verwarming, is het elektriciteitsnet overvol. Mendes Aguiar: “Ook essentiële bedrijven moeten jaren wachten op een aansluiting en kunnen niet verduurzamen of groeien, ook al is dat soms wettelijk verplicht. Een batterij is in deze situaties een snelle, en duurzame flexibele oplossing die het probleem van netcongestie wegneemt en waardoor bedrijven door kunnen met hun groei en ontwikkeling.”

Over GGNet

GGNet is een organisatie voor gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg in Noord- en Oost-Gelderland. Met 2.100 collega’s en tweehonderd vrijwilligers werkt GGNet aan het herstellen van verbindingen voor achttienduizend mensen met (ernstige) psychiatrische aandoeningen en voor hun naasten. Dit doen ze vanuit de standplaatsen Apeldoorn, Doetinchem, Zutphen, Zevenaar en Winterswijk. GGNets visie op zorg verandert steeds meer in een visie op gezondheid. Willems: "We gaan uit van wat iemand kan. Dat versterken we zoveel mogelijk in de eigen omgeving samen met netwerkpartners. Maar sommige zorgvormen zijn te intensief of specialistisch en worden daarom bovenregionaal georganiseerd op ons terrein in Warnsveld. Daar is wel energie voor nodig …”

Over Fudura

Mendes Aguiar: “We zijn blij dat we GGNet kunnen helpen met een goede oplossing voor hun energie-uitdaging. In dit geval een batterij-oplossing. Hierdoor kan GGNet de zorg blijven bieden die zo hard nodig is. Het helpen van klanten bij energievraagstukken is wat we als Fudura met veel plezier doen. Uitgangspunt is de uitdaging die de klant heeft en daar een passende oplossing voor samenstellen.”