Nieuws

Apt Extrusions: aluminium profielen met oog voor de toekomst

In het Limburgse Roermond wordt bij apt Extrusions vijf dagen in de week, 24 uur per dag, aluminium profielen geperst. Een proces waarbij energiezekerheid ontzettend belangrijk is en tegelijkertijd een proces waarbij duurzaamheid de boventoon voert. Bij dit proces maakt apt Extrusions gebruik van de diensten van Fudura. Denk hierbij aan transformatoren, elektriciteit- en gasmeters.

Restwarmte & van het gas af 

“Restwarmte gaat een grotere rol spelen binnen apt Extrusions”, aldus John Janse, manager techniek bij apt Extrusions. “Het productieproces vereist veel warmte. Het hergebruiken van warmte is erg interessant voor ons, met als doel minder stoom te gebruiken. Stoom is namelijk minder efficiënt en minder veilig tijdens het verwarmingsproces. Ook kijken we naar de mogelijkheden buiten ons bedrijf. We bekijken onder andere wat de mogelijkheden zijn om de restwarmte van nabijgelegen bedrijven te gebruiken. Een duurzame win-win situatie voor alle betrokken partijen”, aldus Janse.

Voor John is de uitspraak “gasverbruik verminderen” ook niet onbekend. “We horen en zien dit steeds vaker. Alleen voor ons is het niet mogelijk om van de een op de andere dag dit te realiseren. Binnen apt Extrusions bekijken wij wel hierin de diverse mogelijkheden. Zo hebben wij pilots lopen om aluminium te verwarmen door middel van inductie. Blijven onderzoeken en innoveren brengt ons telkens een stap verder”, aldus Janse.

 

Dankzij de meetdata van Fudura hebben we gedetailleerder informatie beschikbaar en kunnen we beter sturen op ons energieverbruik. Inzicht in energieverbruik is de basis om te verduurzamen en te besparen

John Janse

Apt Strangpressen 02
Apt Strangpressen 03

Multidisciplinair team gericht op duurzaamheid

“Naast het ontwikkelen van nieuwe duurzame processen, onderzoekt men ook de mogelijkheden om bestaande processen en producten van apt Extrusions verder te verduurzamen. Hiervoor is binnen apt Extrusions onder andere een speciaal team opgericht en zij bekijkt hoe energieprocessen duurzamer ingezet kunnen worden”, aldus Janse. Het team bestaat uit een accountmanager, financiële controller, engineer en iemand vanuit operations. Dankzij de team diversiteit ontstaan er daadwerkelijk out-of-the-box ideeën. Een voorbeeld van een dergelijk idee is het plaatsen van tussenmeters. Dankzij de meetdata van Fudura hebben we gedetailleerder informatie beschikbaar en kunnen we beter sturen op ons energieverbruik. Inzicht in energieverbruik is de basis om te verduurzamen en te besparen”, vertelt Janse.

Niet produceren is geen optie

“De samenwerking met Fudura verloopt erg goed. Het is een partij die daadwerkelijk met ons meedenkt. Dat is, in de complexe energiewereld, erg fijn. Zo is er onlangs nog een technicus van Fudura langs geweest voor onderhoud. Hij gaf een duidelijk beeld over hoe de installatie ervoor stond in relatie tot zowel onze toekomstplannen als onze plannen op korte termijn. Daarnaast is het erg fijn dat Fudura medewerkers alleen langskomen op het afgesproken tijdstip. Het is voor ons niet wenselijk om de productie stil te leggen voor onderhoud aan onze energie-infrastructuur. Tijdelijk pauzeren betekent namelijk een hoop energieverlies en een inefficiënt proces. Fudura begrijpt dit en houdt hier rekening mee.

Meer weten?

Wilt u ook samen met Fudura bouwen aan de energie-infrastructuur van morgen? Neem dan contact op met onze Klantenservice via telefoonnummer 088 – 238 38 38, op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur, of via ons contactformulier.

Naar contactformulier