Een op de twintig plekken in parkeergarages is over vier jaar een laadpaal

Nieuws | 4-3-2021

Over vier jaar moeten er tien keer zoveel laadpunten in parkeergarages voor elektrische auto's zijn dan nu het geval is. In 2025 moet er bij gemiddeld een op de twintig plekken in parkeergarages een laadpaal zijn, in 2030 bij een op de tien. Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) en Vexpan, een vereniging voor parkeren, gaan hierover afspraken maken. 

Van Veldhoven noemt de afspraken een goede stap. "Als je met de auto op pad bent, is parkeren in een parkeergarage vaak een goede optie. Hoe fijn is het dan als je je auto makkelijk kwijt kunt en de batterij na je afspraak weer vol zit. Met deze afspraken komt dat een stap dichterbij. Dat geeft zekerheid en comfort."

Het is volgens Vexpan nodig om de laadpalen zo slim mogelijk te plaatsen, omdat elektrische auto's andere risico's met zich meebrengen dan benzineauto's. Fudura heeft in 2019 het grootste laadplein in een parkeergarage van Nederland opgeleverd. In totaliteit heeft Fudura 98 ‘slimme‘ laadpunten voor elektrische auto's onder het hoofdkantoor van Enexis Groep aan de Bossche Magistratenlaan geïnstalleerd. De toegepaste techniek zorgt ervoor dat groot aantal oplaadsessies tegelijkertijd kan plaatsvinden, zonder dat er overbelasting optreedt. Bewoners van het aangrenzende flatgebouw mogen ook gebruik maken van het laadplein.

Bron: Een op de twintig plekken in parkeergarages is over vier jaar een laadpaal (nu.nl)