Nieuws

Fudura versnelt realisatie Smart Energy Hub Zwolle-Noord

Nieuws | 7-3-2024

Onlangs hebben we op bedrijventerrein Hessenpoort een prachtige doorbraak weten te realiseren. In november tekenden Energie Coöperatie Hessenpoort en Fudura een samenwerkingsovereenkomst. Nu is recent ook de eerste concrete stap in de innovatieve samenwerking gezet: de eerste nieuwe slimme meter op onze pilotlocatie, Bus Handelsmaatschappij, is geplaatst en heeft deze de test goed doorstaan. 

Actueel inzicht en grip op stroomverbruik

De nieuwe meter levert niet alleen elke seconde meetgegevens, maar is tevens voorzien van een speciaal geïntegreerd modem dat communiceert met het modem van Spectral, de Service Provider van de Smart Energy Hub. De integratie van beide hardwarecomponenten zorgt ervoor dat het betreffende bedrijf zijn eigen relevante data kan inzien, maar ook die van de deelnemers aan het gehele collectief. 

Dit is niet alleen goed nieuws voor de regio Zwolle, maar ook voor het landelijke probleem van netcongestie. Netbeheerder Enexis heeft met Energie Coöperatie Hessenpoort een zogeheten groeps-transportovereenkomst afgesloten. De bedrijven delen virtueel hun elektriciteitsaansluitingen met elkaar, waardoor ze efficiënter gebruik kunnen maken van de beschikbare netcapaciteit en actief kunnen sturen op vraag en aanbod. Hierdoor ontstaat er niet alleen meer ruimte voor nieuwe (verduurzamings-) initiatieven, maar hoeft de netbeheerder ook minder snel dikkere stroomkabels neer te leggen en kunnen nieuwe bedrijven sneller worden aangesloten. De Smart Energy Hub Zwolle-Noord is dus een regionale oplossing voor een nationaal probleem!

"Het is zonde als je dan tegen grenzen aanloopt van het terrein waar je bent gevestigd, de keuzes van andere ondernemers binnen zo’n hub of beperkte kennis van wat er mogelijk is. Fudura weet dit en helpt hierbij.” 

- Anco Mijnheer, Account manager Partners

De aanpak voor een duurzame energiehuishouding

Hoe ziet het realiseren van dit innovatieve project eruit? Nadat meerdere nieuwe slimme meters zijn geplaatst bij de andere bedrijven van het collectief, is de volgende stap dat de bedrijven hun verbruiksgegevens en opwekgegevens gaan delen. Vervolgens gaan we de data realtime uitlezen en voeren we grondige analyses uit.

Daarnaast onderzoeken en optimaliseren we de stroomkwaliteit voor enkele bedrijven in het collectief. Door vervolgens energieprofielen op te stellen kan de vraag en het aanbod van stroom op het industrieterrein continu op elkaar worden afgestemd.

Realiseer je eigen energy hub

Ben je ook geïnteresseerd om op jullie bedrijventerrein een energy hub te realiseren en kan je daarbij wel hulp gebruiken? Wij helpen je graag! Klik op de onderstaande button voor meer informatie en neem vrijblijvend contact met ons op.

Meer info

Wil je meer weten over de Smart Energy Hub Zwolle Noord? Bekijk de kick-off video hiernaast: