Een duurzame samenwerking met een natuurlijk schoon resultaat

Duurzaam denken en doen staat voorop bij Moderna, het meest duurzame textielservicebedrijf van Europa. Het familiebedrijf in Hardenberg huist in een energieneutraal gebouw en elke activiteit en beslissing in het bedrijfsproces zijn gericht op het achterlaten van de kleinst mogelijke ecologische voetafdruk. Een scherpe en continue focus op energie en energiestromen is hier dus essentieel. En dat is precies waarin Moderna en Fudura elkaar vinden.

Duurzame doelen en processen

‘Duurzaam ondernemen staat bij ons hoog op het lijstje, bovenaan zelfs”, vertelt Gert Stroeve, technisch directeur van Moderna. “Vandaag zijn we van betekenis en dat willen we morgen ook zijn. Wij kiezen ervoor om onze bedrijfsdoelen en -resultaten te behalen vanuit een bewuste, groene bedrijfsvoering. En daarin is Fudura voor ons een inmiddels onmisbare partner. De nauw- keurige bemetering van onze energiestromen en daarbij de juiste adviezen helpen ons echt verder in het realiseren van onze duurzaam doelen.”

Geert-Willem Veldsink, project manager binnen Moderna vult enthousiast aan: “In de vele jaren dat ik me actief bezighoud met energie heb ik met verschillende meetbedrijven gewerkt. Hoe zij energiestromen meten, verschilt enorm. Nog meer verschil zit er in de output, de data waar wij onze bedrijfsmatige keuzes op baseren. Juist bij Fudura merkte ik dat deze output meer gestructureerd en divers is. Voor ons is energie ongelooflijk belangrijk in onze bedrijfsvoering en -processen en daarmee relevante en uiterst betrouwbare meetdata dus ook."

T06 9. Moderna Over Fudura 1
Een warme match dus om gezamenlijk aan de slag te gaan met energie Maximaal rendabel, natuurlijk schoon"

Duurzaamheid is onderdeel van elk aspect in de brede facilitaire dienstverlening van Moderna. Zo beschikt de hoofdvestiging over een stoomloze wasserij, een van de meest duurzame in zijn soort. Hier wordt onder meer gewassen op lage temperaturen en met minder bronwater. Het water wordt bovendien mede verwarmd op basis van zonnethermie. Naast de bemetering van gas en elektra speelt Fudura ook hierin een belangrijke rol.

“Fudura zag vorig jaar aan de meetdata dat we onze zonnethermie- installatie niet optimaal benutten”, vertelt Stroeve. “Zij wezen ons erop dat de temperatuur van het water waarmee we onze installatie voedden te hoog was om deze maximaal rendabel te laten zijn. Nu gebruiken we, mede op advies van Fudura, koud bronwater als voedingswater voor de installatie. Onze wasserij beschikt nu continu over water met een temperatuur van zo’n 60 graden. En dat terwijl we wassen op maximaal 50 graden. Door de optimale inzet van de zonnethermie-installatie maken we op zonnige dagen geen kosten aan verwarming van ons water. Een grote besparing dus, op elk vlak.

Een duurzame bedrijfsvoering vraagt om helder inzicht en een bewuste, actieve houding ten opzichte van energie. Voor ons bij Fudura een vanzelfsprekendheid. Dezelfde ‘groene drive’ herkennen we in veel van onze klanten. Zo ook bij de mensen van Moderna Textielservice B.V. uit Hardenberg. Je kunt haast zeggen dat het een passie is.

vlnr. Geert Willem Veldsink, Gert Stroeve en Gerrit Dijk

Fudura en SDE+

“Het meedenken vanuit hun expertise, dat is toch wel waar wij het verschil merken”, vervolgt Veldsink. “De mensen van Fudura zien vanuit meetgegevens en vanuit kennis hoe processen van beter naar optimaal kunnen. Zowel op technisch vlak met betrekking tot onze installaties als op het gebied van bijvoorbeeld subsidies, zoals de SDE+. Mede dankzij dergelijke subsidies is het voor ons mogelijk om onze duurzame doelen te behalen en onze bedrijfsvoering steeds naar een hoger niveau te tillen. De rol van Fudura in het daadwerkelijk verkrijgen van SDE+-geld is  essentieel. Als leverancier van de benodigde data, maar ook voor het beoordelen van  protocollen en het aftekenen van rapportages.”

Gerrit Dijk, verantwoordelijk voor de afhandeling van SDE binnen Fudura: “Van de 200 warmte installaties die we onder onze hoede hebben zijn zo’n vijf stuks zonnethermie installaties. Het is voor ons een sport om dergelijke installaties goed te laten functioneren. Aan de hand van de data zagen we op afstand dat deze installatie niet optimaal functioneerde. Collega Jan Vos en ik hebben daarom een afspraak gemaakt om dit te bespreken. Waarbij wij vanuit Fudura het vanuit de techniek goed willen laten functioneren, bekijkt Moderna het vanuit een bedrijfseconomisch perspectief. Een warme match dus om gezamenlijk aan de slag te gaan met energie.”

Wilt u samen met Fudura ook aan de slag met de regie over energie binnen uw bedrijf? Neem dan contact op via 088 - 238 38 38 of via ons contactformulier.