Omefa: energie besparen op machine- en productieniveau

Vanuit Nieuwkoop spuitgiet Omefa, dankzij 13 machines, jaarlijks 1000 ton kunststof voor haar klanten. Processen verduurzamen en optimaliseren is een belangrijk onderdeel van het dagelijks werk binnen Omefa. Begin 2021 is Omefa samen met Fudura en de Duitse start-up Olmatic een project gestart om inzicht te krijgen in het energieverbruik per kg geproduceerd kunststof, de energie efficiëntie van verschillende machines en het effect van verschillende type materialen op het energieverbruik.

Energie Pluim & Meerjarenafspraken energie-efficiëntie (MJA3)

Omefa is een voorloper op het gebied van energiebesparing binnen de kunststofindustrie. Zij zijn sinds het begin dan ook aangesloten bij het Meerjarenafspraken Energie-efficiëntie convenant (MJA3). Hierdoor committeren zij zichzelf om elk jaar energiebesparingsmaatregelen en CO2-reductie toe te passen. Dankzij al deze efficiëntie slagen hebben zij in 2013 ook de Energie Pluim gewonnen. Dit is iets waar Omefa vanzelfsprekend trots op is.

“De eerste stappen die een bedrijf veelal zet op het gebied van verduurzamen en besparen zijn acties die je direct ziet aan de meter. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonnepanelen of led-lampen, aldus John van der Voorn, Managing Director bij Omefa. “Deze fase zijn wij met Omefa al voorbij. Wij waren op zoek naar diepgaandere analyses en concrete verduurzamings- en besparingsvoorstellen. Het telefoontje van Steven Barten (Business Developer bij Fudura) met het voorstel om deel te nemen aan de pilot Energie Monitoring op Machineniveau kwam begin 2021 dus ook als geroepen”, aldus van der Voorn.

Energie Monitoring op Machineniveau

“Bij de pilot Energie Monitoring op Machineniveau combineren we de real-time energieverbruiksdata van de machines met de productiedata. Dit is niet alleen interessant vanuit een duurzaamheidsoogpunt maar ook vanuit een financieel oogpunt” vertelt Steven Barten.

Door deze data met elkaar te combineren kregen Omefa, Olmatic en Fudura inzicht in het energieverbruik per kg geproduceerd kunststof. Dit is de basis voor het identificeren van abnormale patronen in het verbruik (o.a. sluipverbruik) en het benchmarken van verschillende machines en materialen.

Door de machine instellingen aan te passen en de data te analyseren besparen we niet alleen energie maar is het proces ook geoptimaliseerd. Een echte win-win situatie."

“De pilot is inmiddels afgerond en we zijn tevreden over het resultaat. Naast antwoord op de vraag ‘wat zijn de energiekosten per kilo kunststof?’ heeft de pilot ook andere inzichten gegeven. We wisten dat de machines ’s nachts, wanneer ze manloos draaien, een hogere down time hebben. Echter, door de machine instellingen aan te passen en de data te analyseren besparen we niet alleen energie maar is het proces ook geoptimaliseerd. Een echte win-win situatie. Doordat we in de analyse ook de Fudura data van de hoofdmeter hebben meegenomen zijn we erachter gekomen dat het gecontracteerd transportvermogen bij de netbeheerder verlaagd kon worden. Dit bespaart ons honderden euro’s per jaar”, aldus van der Voorn.

Samenwerking

“De samenwerking met Fudura ervaar ik als zeer prettig. Fudura zat kort op de bal waardoor we snel konden schakelen. Wekelijks hadden we op een vast moment een videocall gepland waarin we de stand van zaken met elkaar bespraken. Daarnaast had de technische engineer van Omefa ook rechtstreeks contact met de IT mannen van Olmatic en Fudura. Deze korte lijnen heb ik als zeer prettig mogen ervaren”, vertelt van der Voorn.

Wanneer je als bedrijf wilt besparen en verduurzamen en de standaard verduurzamingstechnieken al hebt toegepast zoals LED verlichting en zonnepanelen dan kan ik Energie Monitoring op Machineniveau aanbevelen."

“Op de vraag of ik deze dienstverlening ook aanbeveel aan anderen: ja! Wanneer je als bedrijf wilt besparen en verduurzamen en de standaard verduurzamingstechnieken al hebt toegepast zoals LED verlichting en zonnepanelen dan kan ik Energie Monitoring op Machineniveau aanbevelen. Je krijgt diepgaandere inzichten waar je direct acties op kunt uitzetten. Het effect daarvan zie je direct terug in het Fudura dashboard én in de portemonnee. Verduurzamen doe je voor de wereld waarin je leeft maar besparen doe je natuurlijk ook voor jouw eigen portemonnee”, aldus van der Voorn.

Verduurzamen doe je voor de wereld waarin je leeft maar besparen doe je natuurlijk ook voor jouw eigen portemonnee."

Meer weten?

Wilt u ook samen met Fudura meer inzicht op uw bedrijfsprocessen? Neem dan contact op met onze Klantenservice via 088 - 238 38 38, op werkdagen bereikbaar van 08.00 - 17.00 uur, of via ons contactformulier.

Contactformulier