Provincie Gelderland introduceert subsidies ter bevordering van elektrische mobiliteit

Nieuws | 30-8-2023

De provincie Gelderland heeft een nieuw subsidieprogramma gelanceerd dat bedrijven de kans biedt om de volgende stappen te zetten op het gebied van elektrische mobiliteit. Dit initiatief, gericht op het versnellen van de adoptie van elektrische voertuigen, belooft een groenere en duurzamere toekomst voor de provincie en het milieu. Het nieuwe subsidieprogramma focust zich op de implementatie van DC snelladers en 'stationaire batterijen' voor logistieke voertuigen in semi-publieke opstellingen. Het programma stimuleert niet alleen de transitie naar elektrisch rijden, maar versterkt ook de infrastructuur voor efficiënt opladen en energieopslag.

Voorwaarden en maximale bijdrage subsidie

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie, moeten aanvragers voldoen aan specifieke criteria. Een DC snellader moet bijvoorbeeld een minimaal laadvermogen van 250 kW hebben, uitgerust zijn met een CCS2 of MCS stekker, en geschikt zijn voor grotere voertuigen. Daarnaast dient de batterij een minimale opslagcapaciteit van 300 kWh te hebben en te voldoen aan nauwkeurig gespecificeerde vermogenseisen. De subsidies voor een DC snellader en een batterij kunnen ook gecombineerd worden.

Bedrijven kunnen tot wel 30% van de kosten vergoed krijgen, met een maximum van €60.000 voor een DC snellader en €100.000 voor een combinatie van een DC snellader en een stationaire batterij. Subsidiabele kosten omvatten het aankoopbedrag (exclusief BTW) bij koop of het totale bedrag van de leasetermijnen bij lease.

Voordelen energieopslag met een batterij

Een van de voordelen van batterijen is de mogelijkheid tot ‘peak shaving’. Dit houdt in dat bedrijven de pieken in hun energieverbruik kunnen verminderen door energie op te slaan wanneer het verbruik laag is en deze vrij te geven wanneer het verbruik hoog is. Dit resulteert in kostenbesparingen, maar is ook een (tijdelijke) oplossing bij netcongestie
Een ander voordeel is ‘time shifting’. Met behulp van batterijen kunnen bedrijven elektriciteit opslaan tijdens periodes van lage vraag en deze elektriciteit vervolgens gebruiken tijdens piekuren. Dit bevordert een efficiënter energiegebruik, maar vermindert ook de belasting van het elektriciteitsnet.

Meer info over energieopslag


Dit nieuwe subsidieprogramma van de provincie Gelderland belooft een grote stap voorwaarts te zijn in de richting van een duurzamere en milieuvriendelijkere toekomst. Bedrijven worden aangemoedigd om deel te nemen aan dit initiatief en zo bij te dragen aan een groenere Gelderse samenleving.

Bron en verder lezen op gelderland.nl