Nieuws

Zonne-energie: het slimme voordeel van overdimensioneren van omvormers

Nieuws | 4-6-2024

Bij het ontwerpen van een zonne-energiesysteem is het dimensioneren van de omvormers een belangrijke stap. Hoewel het misschien tegenintuïtief lijkt, biedt de strategie van overdimensionering enkele opmerkelijke voordelen. 

Omvormers instellen op lager vermogen

Overdimensionering houdt in dat de totale vermogen van je zonnepanelen hoger is dan het vermogen van de omvormers. Dit kan met kleine of grote omvormers, zolang het netto vermogen maar lager ligt dan het piekvermogen van de panelen. Dit resulteert in een vroegere start en een latere uitschakeling van het systeem, wat leidt tot een efficiënter gebruik van zonne-energie gedurende de dag. Bovendien maximaliseert deze aanpak de efficiëntie van het systeem, waardoor de stroomopbrengst beter verdeeld wordt over de dag en de totale opbrengst wordt gemaximaliseerd. 

Kostenbesparing

Een ander voordeel van overdimensionering is de kostenbesparing*. Je hebt minder omvormers nodig, omdat je niet focust op het piekvermogen van de zonnepanelen. Dit maakt overdimensionering een slimme investering die grote besparingen oplevert en tegelijkertijd de efficiëntie van je zonne-energiesysteem maximaliseert. 

Kortom, overdimensionering van omvormers is een strategie die organisaties in staat stelt om optimaal te profiteren van zonne-energie, zowel in termen van energie-efficiëntie als kostenbesparing. Het is een slimme keuze voor organisaties die streven naar maximale prestaties en duurzaamheid van hun zonne-energiesystemen. 

*Overdimensionering kan met meerdere kleine omvormers, maar ook met enkele grote omvormers. Dat is weer een puzzel die je kan maken bij het vormen van het kostenplaatje.