De brutoproductiemeter

Blog | 5-7-2021

Denkt u erover na om zonnepanelen aan te schaffen voor op uw bedrijfspand? Of wilt u energie halen uit uw reststromen? Met de opwek van energie kunt u op een slimme manier verduurzamen. En met een SDE+ of SDE++ subsidie is de investering voor bedrijven binnen handbereik. Wanneer u duurzame energie opwekt en in aanmerking wilt komen voor SDE subsidie dan heeft u naast een hoofdmeter een brutoproductiemeter nodig.

Wat doet zo’n brutoproductiemeter dan eigenlijk?

Een brutoproductiemeter registreert de hoeveelheid energie die een duurzame productie installatie opwekt, hiermee is de data altijd actueel inzichtelijk. Doordat uw brutoproductiemeter alle opgewekte energie registreert is deze belangrijk voor het ontvangen van uw subsidie. Die wordt namelijk deels toegekend op basis van de opgewekte energie. Deze energie kunt u zelf gebruiken om uw bedrijfsvoering te verduurzamen.
Subsidies worden voor een termijn van meestal 15 jaar verstrekt. Voor een vast laag bedrag per maand kan Fudura u gedurende die hele periode ontzorgen in alles rondom uw brutoproductiemeter, het beheer en onderhoud daarvan en het tijdig verstrekken van gevalideerde data aan marktpartijen. Daarnaast bieden wij u zelf inzicht via bijvoorbeeld Mijn Fudura Pro. Maar daarover later meer.

Levering van energie

Wanneer uw bedrijf niet alle duurzame opgewekte energie zelf gebruikt kan deze worden teruggeleverd aan het energienet. De brutoproductiemeter zorgt alleen voor een correcte meting van de energie die u heeft opgewekt. In combinatie met de hoofdmeter van Fudura kunnen we ook bepalen hoeveel u teruglevert. De hoofdmeting op uw grootverbruik aansluiting meet de hoeveelheid energie die u teruglevert aan het net. Op basis van deze meting kunt u met uw energieleverancier afrekenen over de door u duurzaam geleverde energie.

De eerste stappen

Voor het aanvragen van een brutoproductiemeter voor de product installatie is een groencode vereist van uw netbeheerder. Informeer bij uw netbeheerder naar de vereisten. Deze groencode is benodigd om aan te tonen dat het net en de aansluiting geschikt zijn voor teruglevering. Wanneer u de groencode heeft ontvangen kan Fudura u als Erkend Meetverantwoordelijke helpen door de brutoproductiemeter te installeren.

Rol van Fudura

Als grootverbruiker van energie heeft u een meetverantwoordelijke nodig. Fudura kan ook als meetverantwoordelijke optreden wanneer u teruglevert. Uw bedrijf moet een meter hebben waarvan de meetgegevens worden uitgelezen en gevalideerd. Fudura neemt deze verantwoordelijkheid. Dat begint met het engineeren van de juiste meter. Er zijn twee soorten brutoproductiemeters. De directe en de indirecte brutoproductiemeter. Samen met Fudura bepaalt u welke (combinatie van) directe of indirecte meter het beste past bij uw situatie voor nu en in de toekomst.

Daarnaast kan onze engineer samen met u vaststellen of er vanwege uw installatie aanvullende vereisten zijn aan de meters zoals bijvoorbeeld het bijplaatsen van een externe voeding. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer uw installatie regelmatig wordt uitgeschakeld. Fudura kan u indien gewenst daarnaast helpen met meters met afwijkende spanning zodat uw installatie optimaal kan terugleveren. Vervolgens leveren en plaatsen wij de energiemeter, lezen en verzamelen de nodige meetdata en verzenden de gegevens naar uw netbeheerder. Wij verzorgen ook de wettelijke controle, het onderhoud en beheer van de meter.

Mijn Fudura Pro

Om grip te houden op uw energieprestaties biedt Fudura de energiemodule Mijn Fudura Pro. Deze zeer uitgebreide energiemonitor geeft signaleringen en alarmeringen over afwijkende energiebewegingen. Pro is van belang om alle stromen van opwek, teruglevering en verbruik weer te geven. Daarnaast is dit hét systeem voor dagelijkse sturing op de performance van de energiestromen in uw bedrijfsprocessen. In Mijn Fudura Pro is het mogelijk analyses, data exports en rapporten te maken. Zo is er altijd de beschikking over heldere dashboards en een praktische tool voor benchmarking.

Wilt u meer weten over het huren van de brutoproductiemeter en alles wat daarbij komt kijken, neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs ze helpen u graag verder.

Contactformulier

Contactpagina