Gemeente Someren: Energie-infrastructuur én monitoring bij één partij. Overzichtelijk en praktisch!

Zicht en grip op energiestromen. Het is essentieel binnen elke branche en sector. En met de klimaatdoelen die we samen willen en moeten behalen, is duurzaam denken en doen belangrijker dan ooit. Ook de gemeente Someren gaat slim met energie om. Gevoed door de data van Fudura.

Meten is weten. Zo eenvoudig is het. Maar het meten van energiestromen is een vak apart. Je wilt immers de juiste data hebben om daarmee te kunnen sturen, bijsturen en besparen. Dat vraagt om een specialistische partner. “Ook als overheid zijn wij verplicht ons energieverbruik te monitoren, van al onze aansluitingen”, vertelt Clemens Dijcks, bouwkundige gebouwbeheer en energiecoördinator bij gemeente Someren. “Dat doen wij onder meer met behulp van de meetdiensten en -data van Fudura.”

Partners in duurzaamheid

“Al in 2010 maakten wij voor de meetdata van grootverbruik gebruik van Mijn Fudura” vervolgt Dijcks. “Sinds 2017 gebruiken wij het monitoring systeem van Fudura’s partner eSightMonitoring, daarmee wordt ook de data van kleinverbruik aansluitingen binnen onze gemeente ontsloten. Voor grootverbruik aansluitingen en bruto productiemeters (BPM-meters) van opwekking met zonnepanelen worden de kwartierdata met een API-koppeling dagelijks automatisch opgehaald. De data en tool helpen ons bij het bepalen van onze duurzame organisatiedoelen en bij het monitoren of we die, na het uitvoeren van maatregelen, daadwerkelijk hebben behaald.”

Energieverbruik helder in beeld

Energie staat hoog op de gemeentelijke agenda in Someren. In 2016 werd door de Raad bijvoorbeeld al afgesproken om in 2050 energieneutraal te zijn. “Natuurlijk maken wij al gebruik van de landelijke Klimaatmonitor”, vertelt Dijcks. “Deze geeft inzicht in het totale energieverbruik per gemeente en per provincie. Maar we willen optimaal inzicht in het energieverbruik van onze totale gemeentelijke organisatie: onze gebouwen en locaties, maar ook de openbare verlichting in de gemeente Someren. Die data worden, voor zover het grootverbruik aansluitingen en BPM-meters betreft, verzameld door Fudura en ontsloten in de eSightMonitoring tool. Overigens heb je als organisatie alleen grootverbruik aansluitingen, dan kun je voor de ontsluiting van de meetdata van Fudura perfect uit de voeten met Mijn Fudura Go of Mijn Fudura Pro.” 

Een zwembad, gemeenschapshuis, sociaal cultureel centrum, een sporthal. Een kleine greep uit de gebouwen die gemeente Someren beheert. En waar nogal wat energie in omgaat en gemonitord moet worden. “De data wordt verzameld en ontsloten door Fudura, vervolgens wordt het helder in beeld gebracht met de dashboards en rapportages. Trouwens, ook de brutoproductiemeters en hoofdmeters van nieuwe en bestaande grootverbruik aansluitingen worden door Fudura verzorgd. Meetdienst én monitoring bij één partij, dat is wel zo overzichtelijk en praktisch.”

System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object.
   at ASP._Page_Views_Partials_grid_editors_Media_cshtml.Execute() in C:\home\site\wwwroot\Views\Partials\grid\editors\Media.cshtml:line 5
   at System.Web.WebPages.WebPageBase.ExecutePageHierarchy()
   at System.Web.Mvc.WebViewPage.ExecutePageHierarchy()
   at System.Web.WebPages.WebPageBase.ExecutePageHierarchy(WebPageContext pageContext, TextWriter writer, WebPageRenderingBase startPage)
   at Umbraco.Web.Mvc.ProfilingView.Render(ViewContext viewContext, TextWriter writer)
   at System.Web.Mvc.Html.PartialExtensions.Partial(HtmlHelper htmlHelper, String partialViewName, Object model, ViewDataDictionary viewData)
   at ASP._Page_Views_Partials_grid_editors_Base_cshtml.Execute() in C:\home\site\wwwroot\Views\Partials\grid\editors\Base.cshtml:line 20
“Data is de basis. Zonder data kun je immers geen energie monitoren en geen duurzame stappen zetten.”

Verder verduurzamen

Met de data van Fudura heeft Dijcks nu inzicht in hoe het energieverbruik is per gewenste periode. “Ik kan zien wat er per week, maand of per kwartaal gebeurt. Ik kan de bewegingen zelfs per kwartier bekijken, dat is vrijwel realtime. Ook kan ik vergelijken met hoe een gebouw bijvoorbeeld een jaar eerder presteerde. Zo bouwen we een historie op en kunnen we ook beoordelen of bepaalde duurzame keuzes op de langere termijn rendabel zijn geweest. En hoe en waar we verder kunnen verduurzamen.”

Mijn Fudura Go

Naast zijn werk bij de gemeente Someren zet Dijcks zich ook in voor Newecoop, de Nederweerter Energie Coöperatie. Hier is hij voorzitter van de satelliet coöperatie Newecoop Zonnedaken. De burgercoöperatie heeft een hoofdmeter van Fudura voor hun eerste collectieve zonnedak en maakt gebruikt van de energie inzichtmodule Mijn Fudura Go.

“Het informatiesysteem geeft inzicht in ons energieverbruik en in de opbrengst van onze zonnepanelen”, legt Dijcks uit. “We maken zelf analyses van de energiestromen en kunnen zelf data exporten. Met Newecoop leveren we een actieve bijdrage aan een duurzame, betrouwbare en betaalbare lokale energievoorziening. Fudura helpt ons daarbij met de juiste data en praktische inzichten. Daarmee is Fudura voor mij de energiepartner op lokaal én gemeentelijk niveau.”

Wilt u ook inzicht in de verbruiksgegevens om energiebesparing in gang te zetten? Maak zelf een Mijn Fudura-account aan.

Mijn Fudura aanvragen