Nieuws

Fudura faciliteert kennissessie voor professionals in watersector

Nieuws | 14-5-2024

Aan een prachtige plas in het Groene Hart van Nederland kwam een grote groep professionals uit de watersector bijeen voor de Energie Kennissessie van Fudura. Donderdag 25 april 2024 stond voor waterschappen en drinkwaterbedrijven in het teken van de enorme uitdagingen die de sector heeft op het gebied van water- en energieschaarste.

3

We zijn toegewijd om onze klanten door de energietransitie heen te gidsen. Door kennis te delen en tools aan te reiken voor deze complexe uitdaging.

Carlos Mendes Aguiar CCO Fudura

Hoe zorgen we voor een continue levering van schoon (drink)water terwijl het energienet uit zijn voegen barst?

Deze vraag was het uitgangspunt tijdens het event. Want waterschappen en drinkwaterbedrijven hebben te maken met flinke uitdagingen als gevolg van de klimaatcrisis en de energietransitie. Met name bij extreme droogte en bij periodes van zware regenval. Dan moeten gemalen hard pompen om overtollig water af te voeren. Dat zorgt voor een piekbelasting en eventuele verstoringen of uitval van het net.

Goedgevulde energie-agenda

Experts van Fudura, drinkwaterbedrijf Vitens en dataspecialist Edmij deelden inzichten over hoe professionals kunnen navigeren door deze uitdaging. De key topics:

  • De verhoogde prioriteit voor de watersector op het elektriciteitsnet.
  • Simulaties op basis van accurate meetgegevens als start voor een toekomstbestendige energie-infrastructuur.
  • Waarom eigen opwek via zonne-energie interessant blijft.
  • De vormen en toepassingen van een batterijsysteem en de veiligheid ervan.
  • De meerwaarde van de batterijen die we plaatsten bij waterschap Vallei en Veluwe en bij Vitens.
  • Hoe de energietransitie conflicteert met het belang in de ondergrond en de transitie naar een duurzaam water-ecosysteem.
  • De dynamiek van de energiemarkt en kansen voor waterbedrijven om flexibiliteit te benutten en kosten te besparen.

Een batterij als robuuste energievoorziening

De sessie belichtte de cruciale rol van energieopslag bij het versterken van de energievoorziening van waterschappen en drinkwaterbedrijven. Daan Pelders, Senior business developer bij Fudura, besprak de succesvolle implementaties van batterijen in de energie-infrastructuur van waterschap Vallei en Veluwe en van Vitens. Deze batterijen vlakken energiepieken af en verminderen zo de netbelasting. Daarnaast zorgen ze dat er meer zelfopgewekte zonne-energie gebruikt kan worden en kunnen ze worden ingezet voor het balanceren van het energienet.

Proactief samenwerken

Naast de presentaties konden vakgenoten netwerken en idee├źn uitwisselen tijdens een smakelijke lunch. Naarmate klimaatverandering weersextremen verergert, wordt de vraag naar innovatieve oplossingen om energieverbruik en waterbeheer in evenwicht te brengen steeds urgenter. En recente conflicten tussen waterautoriteiten en netbeheerders hebben de noodzaak van proactief energiebeheer heel zichtbaar gemaakt.

Fudura blijft zich inzetten om positieve verandering binnen de watersector te stimuleren en organisaties te helpen een koers uit te zetten naar een duurzame toekomst.

Neem contact op