Samenwerken aan een groene bedrijfsvoering én toekomst

In het Oost-Friese Augustinusga runt Familie Zijlstra sinds 1990 zijn pluimveehouderij, Zijlstra Intensieve Veehouderij. Een familiebedrijf met een groen hart. Samen met zijn vrouw en zoon maakt hij bewuste keuzes in diervriendelijk én duurzaam ondernemen. Voor dat laatste werkt hij samen met Fudura en gebruikt hij onder meer de Fudura SDE dienstverlening en Mijn Fudura Pro.

Die samenwerking met Fudura is ook een bewuste keuze, aldus Familie Zijlstra. “We vinden het welzijn van onze kuikens belangrijk. Een groene bedrijfsvoering en toekomst vinden we óók heel belangrijk. Van kuikens hebben wij zelf veel verstand, als het aankomt op verduurzamen en subsidie zoals SDE+ voor biomassa dan krijgen we graag wat hulp. En die krijgen we van Fudura.”
Zijlstra

Bewuste keuze

Zijlstra intensieve Veehouderij is een ondernemende kuikenmesterij. Zo’n zes jaar geleden startte Zijlstra met levering exclusief aan Nederlandse winkels van Albert Heijn. “De AH kiest bewust voor kippen en kuikens met meer leefruimte en een langer leven. Bij ons is de stalbezetting 25 procent lager dan bij een regulier bedrijf. De goede leefomstandigheden die wij bieden, waren voor AH een van dé redenen om bewust voor ons te kiezen als leverancier.”

Samen verduurzamen

Zijlstra heeft behoorlijk wat kuikens lopen, in totaal 220.000 verdeeld over twee locaties in Friesland, Augustinusga en Harkema. De dieren leven in verwarmde stallen. Zeker als ze jong zijn hebben zij een hoge temperatuur nodig - voor de jongste kuikens moet het bij aankomst een graad of 35 zijn. Een enorme vraag naar warmte dus. In zes weken tijd wordt de temperatuur afgebouwd naar circa achttien graden. Beide stallen worden verwarmd door pelletketels, ook wel biomassaketels genoemd. Een bewuste, duurzame keuze.
Het hele bedrijf is groen. Er worden geen gas, elektriciteit en water van de leiding gebruikt. En er zijn o.a. 3.000 zonnepanelen. "Een duurzame bedrijfsvoering is belangrijk voor ons product én het geeft ons bedrijf een beter toekomstperspectief dan reguliere mestbedrijven”, aldus Zijlstra. “Daarom kijken wij altijd hoe we verder en slimmer kunnen verduurzamen. Bijvoorbeeld door ons energieverbruik te meten en monitoren en deze data te gebruiken om een subsidie als SDE+ te verkrijgen én behouden. Hierbij hebben wij echt de expertise van een specialist nodig. De leverancier van onze pelletketels, PTC, bracht ons in contact met Fudura.”

SDE+ samen met Fudura

Met de pelletketels produceert Zijlstra zelf hernieuwbare warmte voor beide locaties. Omdat hij dit doet, kan hij gebruikmaken van subsidie: Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Deze overheidssubsidie is er voor bedrijven en (non-profit)instellingen die hernieuwbare energie gaan produceren. Het aanvragen en vervolgens behouden van SDE+ vraagt de nodige inspanning en kennis. Zo moet de opgewekte warmte gemeten worden en zijn er rapportage verplichtingen richting CertiQ om de SDE+ te verkrijgen.

“En precies daarbij zijn de ondersteuning en kennis van het Fudura SDE team voor ons onmisbaar”, vertelt Zijlstra. “De procedure en de regelgeving waren voor mij totaal onbekend. Ik wist ook niet wat er allemaal mogelijk was. Het SDE team nam mij het werk en de zorg uit handen. Als eerste hebben zij warmtemeters geleverd en geplaatst. De complete technische installatie, daar hadden wij geen omkijken naar.”

Gefundeerd en gevalideerd

De meters zijn er om de opgewekte warmte te meten en in kaart te brengen. Inzicht dus. Voor deze warmtemeting heeft het Fudura SDE team een passend meetprotocol opgesteld. Via telemetrie worden de meters uitgelezen, de uitkomsten worden vertaald naar meetrapportages.

“Deze meetrapportages zijn nodig om de SDE+ te krijgen en behouden”, legt Zijlstra uit. “Extra fijn is dat het team de meetwaarden controleert op juistheid en volledigheid. En ze tekenen de geproduceerde energie af in de rapportage. Zo hebben wij gefundeerd en gevalideerde rapportages, onmisbaar in de gehele SDE+ procedure. De rol van Fudura in het daadwerkelijk verkrijgen van de SDE-subsidie is voor ons echt essentieel."
Zijlstra 2

Mijn Fudura Pro

Het team van Fudura neemt veel werk uit handen voor Zijlstra. Toch vindt hij het ook belangrijk en fijn om zelf controle en inzicht te hebben. Dat heeft hij met Mijn Fudura Pro, het persoonlijke online informatiesysteem waarmee hij altijd beschikt over de meest volledige data en over maatwerk rapportages van Fudura.
“Ik heb sinds januari 2019 een abonnement op Mijn Fudura Pro. En daarmee heb ik zicht en grip op onze energiestromen en energieprestaties”, vertelt Zijlstra. “Met de energiemodule kan ik gemakkelijk analyses maken en signaleringen doen. Ik kan sturen en bijsturen waar nodig. Dat kan per locatie, en ik kan mijn beide locaties vergelijken. Bovendien is het eenvoudig in gebruik. Oók belangrijk, want daarmee houd ik tijd over om bezig te zijn met de zaken waar het écht om draait in ons bedrijf.”

Meer weten?

Produceert u zelf hernieuwbare energie en wilt u ook aanspraak maken op de SDE+ of straks op SDE ++ subsidie? Neem vooral eens contact op met de specialisten van Fudura. Ook als u meer wilt weten over sturen en bijsturen met Mijn Fudura Pro. Wij helpen u graag verder.

Neem contact met mij op